in

Vučić: Rezolucija o Srebrenici ima četiri cilja – jedan je ukidanje Republike Srpske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći o predlogu Rezolucije o Srebrenici izjavio da će oni formalno da pobede, ali da će svaki građanin Srbije da se oseća ponosno.

Foto: RTS / screenshot

.

– Nije lako ni srpskom narodu u Crnoj Gori. Nisu mi razgovori bili laki u Kotoru, dočekan sam lepo, ali nisu bili prijatni razgovori, jer sve drugo nas opterećuje. Za sedam dana će završiti Sednica UN, i oni će formalno da pobede. Ali ja to neću da vam kažem, za glasove, i večeras smo se borili i večeras smo dobili potvrdu za neke koji će biti suzdržani, za koje smo se borili – kazao je Vučić.

Naši protivnici su Vašington, Berlin i London

– Svi oni koji “budu u toaletu”, uzdržani i protiv su oni koji nisu hteli da im glasaju za Rezoluciju. To što će oni predstaviti, kada dobiju recimo 80 odsto glasova… Nama se prijatelji izvinjavaju jer znam kakav pritisak trpe, neverovatno. Naši protivnici su Vašington, Berlin i London. Pričao sam sa mnogim vođama, sa pet njih, za njih je skoro nemoguće da glasaju protiv, verujem u prijateljstvo sa Indonezijom, ali videćemo. Ne pitajte me za pojedinačne zemlje. Mađarska će glasati protiv, Slovačka sam isto siguran da neće glasati “za”. Moji prijatelji sa Kipra neće glasati “za”, nadam se da moji prijatelji i prijatelji ove zemlje neće glasati “za” – govorio je o glasanju.

.

Foto: RTS / screenshot

.

– Ali ako vam ne odgovorim, ispada da ne radim ništa na svetu, ali ste ih sad nacrtali Amerikancima da ih zovu. Skoro da sam siguran da će naši kineski prijatelji biti protiv, i to je od suštinskog značaja. To je strašno važno, razgovarao sam sa predsednikom Sijem lično i ukazao mi je na to koliko mu je odvratno sve što rade protiv Srbije i beskrajno mu hvala na tome. To je pametan i hrabar čovek – dodao je.

– Mi potcenjujemo sebe, ali i druge. Video sam koliko mu smeta. I hvala mu na tome. Razgovarao sam i sa njihovim ambasadorom, sa njima radima, sa svima sve što možemo. Ali mi smo mala Srbija, ne zaboravite. Ponoviću vam taj trougao Berlin-Vašington-London, ali suprotstavljamo se – istakao je.

.

Foto: RTS / screenshot

.

Ne osećam se nemoćno

– Tih sedam dana će biti od danas, jer smo od večeras sa dve zemlje postigli dobar rezultat, jer su važne zemlje pa mi je drago. Mi smo naučili da stalno budemo udarani, da gubimo a da se pravimo kao da se nije dogodilo. Nije problem. Ako dečaka od 12 godina dođe neko veći i stariji da ga tuče, zašto bi se stideo toga? Ali oni nas lažu sve vreme, a imam svašta da im kažem – kazao je Vučić.

– Glavni argument je bio nema kolektivne krivice, krivica je individualna. Pa koga još individualno niste uhvatili? Niste kaznili ni one koji su oči izvadili Slobodanu Iliću. Koga Srbija nije isporučila? Sve je isporučila, što lažete oko individualne odgovornosti. Kažu da kiptim od besa, ja kiptim od ponosa, i ne osećam se nemoćno. Ušao sam u ring protiv nekoga ko je trostruko teži, znajući da ću da se borim – naglasio je on.

“Četiri cilja Rezolucije”

– Ono što je za nas važno, da dodam neku ličnu notu, gradili smo Srbiju 10-12 godina brže nego ikada, napredovala je u svakoj sferi. Znali smo da će u trenucima sukoba u Ukrajini, mnoga koplja da se lome na našim leđima. I to sam rekao i pre, ali i danas. Teška pozicija za Srbiju, posebno u uslovima kada kolektivni Zapad ne dozvoljava ništa da se čuje iz Rusije, samo kod nas mogu svi da se čuju, ali to govori o demokratiji i slobodi kod nas. Ovo je važno zato što, moj politički instinkt je takav da znam da je Rezolucija o Srebrenici važna, možda važnija od svega. Jer znam kakve će posledice da izazove, ako vide da je to prošlo lako i jednoglasno kako misle da će da prođe. A da su hteli nešto lepo da urade, seli bi sa nama, a ne sa Nemcima. Ne bih ih baš slušao o domaćim papirima, ali o stranima da. Prvi cilj Rezolucije je ukidanje Republike Srpske, pod dva revizija presude za odgovornost Republike Srbije i treće je neko bi malo para da dobije od Srbije i da je tuži za naknadu ratne štete. Četvrti je dodatno opterećivanje Srbije i stavljanje svega na njena pleća, ali im nije cilj da grade bliže odnose, već želja da unište svaku vrstu protesta prema njima. Ovo su realne posledice – dodao je predsednik Srbije.

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /