in

Vučić pred glasanje Crne Gore o Rezoluciji o Srebrenici: To je njihova stvar

Vučić pred glasanje Crne Gore o Rezoluciji o Srebrenici: To je njihova stvar
Vučić pred glasanje Crne Gore o Rezoluciji o Srebrenici: To je njihova stvar

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas u Kotoru pred početak samita lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije pod sloganom “Jedan region, zajednička vizija”, da nema nikakvu poruku za Crnu Goru po pitanju Rezolucije o Srebrenici i poručio da svako treba da donese svoju odluku, a da će se Srbija u skladu sa tim ponašati u budućnosti.

Foto: Jadranka Ilić / Tanjug

.

Tako da, svako neka donese svoju odluku i u skladu sa tim i mi ćemo se ponašati u budućnosti – rekao je Vučić obraćajući se na dolasku na samit, na pitanje novinara šta će poručiti Crnoj Gori kada je reč o Rezoluciji o Srebrenici.

“Nemam nikakvu poruku, to je njihova stvar”

Nemam nikakvu poruku, to je njihova stvar. Oni donose odluku kako će se postaviti po tim pitanjima. Mi znamo kakva je naša poruka. Imaju oni neke druge ovde koji će da govore kako i šta očekuju. Mi to ne radimo, ništa. Mi znamo šta je naš odnos po tome – rekao je Vučić.

Poručio je da ima on jedno pitanje na koje niko nema odgovor.

– A kakav je smisao toga danas? Pošto nam govore i ovo se ne odnosi na Crnu Goru, već na sve druge. A kakav je smisao te rezolucije? Kažete, nije nametanje kolektivne krivice. Nego šta je? Pošto je individualna krivica već određena presudama, o čemu se tu drugo radi pošto se ne pominje se ni jedno ime u samoj rezoluciji. Tako da, svako neka donese svoju odluku u skladu sa tim i mi ćemo se ponašati u budućnosti – naglasio je Vučić.

“Znam da nećemo biti deo EU pre Ukrajine”

Vučić je izjavio da će region Zapadnog Balkana verovatno čekati još šest godina za ulazak u Evropsku uniju i da je to u redu.

– Znam da nećemo biti deo Evropske unije, niko od nas, pre Ukrajine. Kada ćemo ući u Evropsku uniju, da li ćemo ući zajedno sa Ukrajinom, to je drugi problem. Vi imate vaše mišljenje, ali moja inteligencija meni govori da sam ja u pravu. I naravno, to je nešto što se trenutno događa. Verovatno ćemo čekati još nekih šest godina, što je takođe u redu. U vašim zemljama je možda Evropska unija toliko popularna, u mojoj zemlji nije toliko popularna kao što ni mi nismo toliko popularni, iako smo mi najveći deo ovog regiona. Nećemo mi nikada pričati loše stvari o važnosti ove inicijative”, rekao je Vučić.

On je dodao da se nada da će imati dobar sastanak sa najboljim zaključcima i sledećeg puta kada se budemo sastali u Sarajevu.

“Verujem da članstvom u EU možemo da ostvarimo važne rezultate”

Vučić je izjavio da veruje da članstvom u EU možemo da ostvarimo važne rezultate.

Vučić je uoči samita lidera Zapadnog Balkana i EU koji se u Kotoru održava pod sloganom “Jedan region, zajednička vizija” rekao da teškim reformama možemo da se približimo tržištu EU, koje je značajno za Zapadni Balkan.

– Verujem da članstvom u EU možemo važne rezultate da ostvarimo – rekao je on i napomenuo da tu ima “ne lakih zadataka”.

“Plan rasta za Zapadni Balkan dobra prilika”

Kako je rekao, promenjen pristup EU po pitanju Plana rasta za ZB dobra prilika i na dobrobit svima u regionu.

– Veoma smo entuzijastični u vezi sa ovim planom još od prvog trenutka. Nemam naviku da se bilo kome posebno obraćam, posebno nikome u prisustvu, ali moram da kažem da ovaj način promenjenog pristupa zapravo je dobra prilika za nas na Balkanu i hvala vam svima što ovo radite – rekao je Vučić.

Vučić kaže da je "Plan rasta za Zapadni Balkan" dobra prilika za ceo region

Foto: Instagram / screenshot

Vučić kaže da je “Plan rasta za Zapadni Balkan” dobra prilika za ceo region

On je napomenuo da je razumljivo što mnogi građani, kao i novinari ne razumeju o čemu se ovde razgovara, ali da je veoma važno, jer će se na samitu diskutovati o životima običnih ljudi i rešavanju njihovih problema, kao i o razvoju naših ekonomija.

I zbog toga je ovo veoma važno i verujem da smo do sada imali dobre razgovore i složili smo se o većini stvari. Trebalo bi da smo se složili o jedne ili dve velike stvari koje su vezane za Srbiju. Sada nam nije lako ako pogledamo kompletnu situaciju naše zemlje, problemi sa vizama – poručio je Vučić.

Kako je rekao, sada rešavamo probleme.

Imamo trenutno nekoliko problema oko kojih moramo da se složimo, ali to ćemo rešiti i nadam se da imamo na umu i da će svi ovde prihvatiti neke naše male zahteve, koji su slični i bliski vašim zahtevima, koji su nama predloženi – zaključio je Vučić.

(Tanjug)

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /