in

Varhelji: Srbija postiže uspehe u ekonomiji, ali i u unapređenju pravosuđa

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji obišao je danas završne radove u novoj zgradi Palate pravde u Novom Sadu i tom prilikom poručio da Srbija ne postiže uspehe samo na ekonomskom frontu, već, kako je rekao, i u unapređenju pravosudnog sistema.

Foto: Oliver Bunić / Ringier

Oliver Varhelji

Prema rečima Varheljija, napredak pravosudnih reformi u Srbiji stari je uslov Evropske unije, a u izgradnju Palate pravde u Novom Sadu uloženo je 13 miliona evra.

– Projekat koji pokazuje kako radimo zajedno sa Srbijom u svim aspektima. Veoma sam srećan i čast mi je što mogu da vidim da se Palata pravde neće samo izgraditi već i na dobar način koristiti. Ponosni smo što Srbija postiže uspehe, ne samo na ekonomskom frontu, već i u unapređenju pravosudnog sistema. Ovo mesto će garantovati i da je pravda dostižna i pristupačna, to je poruka da i drugi investiraju u Srbiju – rekao je Varhelji.

U obilasku završnih radova učestvovali su i predsednica Pokrajinske Vlade Maja Gojković, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i ministarka pravde Maja Popović, koja je poručila da je Palata pravde primer saradnje lokalne i državne vlasti.

– Izgradnja ove moderne zgrade je započeta 2021. godine i osnovni cilj je povećanje efikasnosti rada. Celokupna izgradnja finansirana je od strane Evropske unije, a njeno opremanje iz budžeta Republike Srbije. Do kraja ove godine u ovu zgradu biće smeštena tri odeljenja – kazala je Popović.

(Tanjug)

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /