in

Tri zemlje Kvinte: Priština nije ispunila uslove o članstvu u Savetu Evrope

Francuska, Nemačka i Italija uputile su pismo premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju kojim su mu saopštile da Priština nije ispunila uslove međunarodne zajednice za članstvo u Savetu Evrope, pošto “nije napravljen nijedan korak ka formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO)”, i pozvale vladu u Prištini da razmotri slanje nacrta statuta ZSO tzv. ustavnom sudu Kosova.

Foto: Walter Zerla / ImageSource / Profimedia, AP/ Visar Kryeziu, Shutterstock / Ringier

Aljbin Kurti

Pismo Pariza, Berlina i Rima odgovor je na pismo koje je Kurti ranije poslao, a u kojem je naveo svoje predloge vezane za uspostavljanje ZSO i članstvo Prištine u Savetu Evrope, preneo je portal “Reporteri”, dodajući da se u pismu evropskih zemalja navodi da koraci koje je Kurti predložio “ne rešavaju hitnu potrebu za konkretnim koracima ka uspostavljanju ZSO, i da rizikuju dalje podrivanje dijaloga pod posredstvom Evropske unije”.

“Nije džentlmenski predlog”

U pismu se ističe i da nacrt statuta, koji je predstavio specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, nije “džentlmenski predlog”, već “solidan model” kako treba da izgleda ZSO.

– Prvo, nacrt statuta koji je predstavio specijalni predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak nije ‘džentlmenski predlog’. To je solidan model, pažljivo izrađen uz pomoć evropskih pravnika i eksperata, zasnovan na postojećoj najboljoj praksi. Razmotrite sve svoje crvene linije, uključujući Ustavni sud i pravni okvir. Još jednom da naglasimo, mi ne želimo nefunkcionalno Kosovo. ZSO se ni po čemu ne može porediti sa Republikom Srpskom – navodi se u pismu Italije, Francuske i Nemačke.

Miroslav Lajčak

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić, Shutterstock / RAS Srbija

Miroslav Lajčak

“Neprimereno je da Kurti izradi novi nacrt”

Kako se ističe, dostavljanje nacrta predstavnicima Saveta Evrope, ne bi predstavljalo korak unapred, pošto “njihovo mišljenje nije pravno obavezujuće”, i dodaje da se napredak može ostvariti jedino slanjem dokumenta ustavnom sudu tzv. Kosova.

Pored toga, u pismu se navodi da je “neprimereno” da Kurti izradi novi nacrt.

– Premijeru, da budemo jasni, postoji realan rizik da bez odlučnog napretka vezanog za ZSO prijava Kosova u Savet Evrope neće dobiti dovoljnu podršku država članica. Koraci unapred u skladu sa smernicama koje je predložila Kvinta demonstrirali bi vašu posvećenost pravima manjina, čime bi se ojačala pozicija Kosova i ponovo podstakao dijalog koji vodi EU – stoji u pismu.

Pitanje Kosova se nije našlo na dnevnom redu

Ranije danas, ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala saopštila je da je pismom obavestila Savet Evrope da će Priština do kraja maja uputiti tzv. kosovskom ustavnom sudu predlog statuta ZSO.

Gervala je na “Fejsbuku” navela da je u pismu predsedavajućem Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Teodorosu Ruzopulosu navela da Priština priprema nacrt statuta za uspostavljanje “mehanizma za samoupravu, koordinaciju i saradnju opština sa srpskom većinom na Kosovu”.

Pitanje članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope (SE) nije se, uprkos očekivanjima Prištine, našlo na dnevnom redu Komiteta ministara Saveta Evrope, koji će zasedati danas i sutra u Strazburu, saznaje “Tanjug”.

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /