in

Švajcarski mediji: Kurtiju se više ne veruje

Švajcarski mediji: Kurtiju se više ne veruje
Švajcarski mediji: Kurtiju se više ne veruje

Kosovo će i dalje čekati na prijem u Savet Evrope. Kako ocenjuje švajcarski “Noje cirher cajtung”, Zapad time vrši pritisak na Kurtija koji je izigrao poverenje partnera.

Foto: TANJUG/ DOPISNIK KiM / Tanjug

Švajcarski mediji pišu da Zapad više Kurtiju ne veruje

Ova epizoda je primer za gubitak zapadnog poverenja u Prištinu – ocenjuje švajcarski Noje cirher cajtung (NZZ) u članku o tome kako je za sada propao prijem Kosova u Savet Evrope.

Navodi se da je dugo delovalo kako je vraćanje crkvene zemlje manastiru Dečani bilo poslednji uslov. Ali onda su zapadne zemlje – Nemačka, Francuska, Italija – podsetile Kosovo na formiranje Zajednice srpskih opština.

Prošle sedmice je Priština navodno popustila u poslednjem trenu, i obećala da će poslati sopstveni nacrt statuta ZSO na proveru Ustavnom sudu u Prištini, prenosi Dojče vele.

No, ambasade zapadnih zemalja odgovorile su da to nije dovoljno – traže se konkretni koraci u osnivanju ZSO koja je dogovorena pre punih jedanaest godina.

“ZSO nema nikakve veze sa Savetom Evrope”

U zapadnim ministarstvima spoljnih poslova, piše NZZ, „ubeđeni su da se Aljbin Kurti mrda samo pod velikim pritiskom“.

Zajednica opština zapravo nema nikakve veze sa Savetom Evrope, ona je predmet pregovora Kosova i Srbije. Tu Zapad po svaku cenu želi napredak. Kurti pak nema poverenja u taj proces i umesto toga pokušava da drskim soliranjem dovede Srbiju pred svršen čin – beleži ciriški list.

U to spada, dodaje NZZ, ukidanje srpskog dinara ili nedavna zabrana patrijarhu Porfiriju da uđe na Kosovo.

Time Kurti ne minira samo Beograd, već redovno i zapadne saveznike koji, naposletku, u vidu Kfora garantuju bezbednost zemlje. Početkom godine je svoju frustraciju time posebno jasno izrazio Vašington – dodaje ugledni švajcarski list.

(N1)

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /