in

Supruga predsednika Ukrajine Olena Zelenska u poseti Beogradu

Supruga predsednika Ukrajine Olena Zelenska boravi u bilateralnoj poseti Beogradu, koju je započela obilaskom Biblioteke grada Beograda u društvu supruge predsednika Srbije Tamare Vučić.

Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug

.

Zelenska je u Biblioteci grada Beograda posetila arheološko nalazište sa izložbom “Rimsku dvoranu”, kao i “Ukrajinsku policu”, kutak biblioteke sa ukrajinskim knjigama koji je osnovan pod njenim patronatom.

.

Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug

.

Imala je priliku da vidi i Beogradsko četvorojevanđelje iz 16. veka, prvu knjigu štampanu u Beogradu.

Biblioteka grada Beograda je suprugama predsednika Srbije i Ukrajine uručila članske karte i poklonila monografije izdate povodom 90 godina rada ove institucije.

.

Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug

.

Tamara Vučić i Olena Zelenska su obišle Kalemegdanski park i Beogradsku tvrđavu.

Tokom obilaska supruga predsednika Ukrajine je čula nešto više o istoriji Beograda, o beogradskom Pobedniku, Spomeniku zahvalnosti Francuskoj i drugim simbolima srpske prestonice.

.

Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug

.

Zelenska je imala priliku da posluša audio vodič o tvrđavi, koji je od aprila dostupan i na ukrajinskom jeziku.

Potpisan sporazum u Rektoratu Univerziteta u Beogradu

U prisustvu supruga predsednika Srbije i Ukrajine, u Rektoratu Univerziteta u Beogradu potpisan je sporazum o naučnoj, obrazovnoj i kulturnoj saradnji između beogradskog univerziteta i Narodnog univerziteta u Kijevu “Taras Ševčenko”.

.

Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug

.

Sporazum su potpisali rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić i prorektor za naučni i pedagoški rad Narodnog Univerziteta “Taras Ševčenko” Ksenija Smirnova.

.

Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug

.

Obilasku su prisustvovali ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić, ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba i ambasador Ukrajine u Beogradu Volodimir Tolkač.

(Tanjug)

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /