in

Stručnjaci za “Blic” TV o poseti Olivera Varhejija

Mesec dana pre isteka mandata Evropske komisije u kojoj od 2019. godine vrši funkciju komesara za proširenje, Oliver Varheji došao je juče u svoju verovatno poslednju posetu Srbiji.

Foto: Jadranka Ilić / Tanjug

Oliver Varheji

Prepoznat kao verni čovek Viktora Orbana, Oliver Varheji funkciju komesara preuzeo od Austrijanca Johanesa Hana u vreme kada se Unija borila sa unutrašnjim reformama i zastojem proširenja. U odnosima sa Srbijom radio je na podršci u procesu pridruživanja, uz uključivanje pružanje finansijske pomoći i podršku u sprovođenju reformi neophodnih za integraciju u EU.

“Bio je pristrasan”

Gospodin Varheji se ponašao vrlo prijateljski prema Srbiji i zbog toga je dobio osude u Evropskom parlamentu, čak je tražena njegova ostavka, jer nije sledio ukupnu politiku EU ka Srbiji, tako da se može reći da je bio pristrasan – navela je Jelica Minić iz Evropskog pokreta u Srbiji.

Cilj mu je bio da do kraja mandata makar jedna država Zapadnog Balkana pristupi EU. Uprkos dobroj volji ni jedna zemlja nije pristupila uniji, a Srbiji od 2021. godine nije otvoren ni jedna klaster.

– Ja bih ocenio njegov mandate kao pozitivan u širem kontekstu, jer je pitanje proširenja vraćen na dnevni red, i ovaj plan rasta koji sam spomenuo je postepena integracija Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji – dodao je Marko Todorović.

“Situacija u regionu je sve složenija”

Plan rasta za Zapadni Balkan usvojen je u novembru prošle godine. Njime se obezbeđuju sredstva od 6 milijardi evra kroz grantove i povoljne kredite u cilju podrške usklađivanja sa vrednostima, standardima i praksama EU, u cilju budućeg članstva u EU. O proširenju i planu rasta lideri Zapadnog Balkana sa predstavnicima Unije razgovaraće ponovo u četvrtak na samitu u Kotoru.

Aleksandar Vučić i Oliver Varheji

Foto: Jadranka Ilić / Tanjug

Aleksandar Vučić i Oliver Varheji

O nasledniku Olivera Varhejija još se malo zna, ali se pretpostavlja da će on doći iz Rumunije, zemlje kojoj je takođe interes proširenje na Zapadni Balkan.

Sastanak Aleksandra Vučića i Olivera Varhejija

Podsetimo, Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče u Beogradu sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem.

– Zahvalan sam na poseti i energiji koju ulažete. Hvala vam na preciznim rečima oko nepotrebnosti postojanja kolektive krivice, umećemo to da pamtimo. Imam jednu lošu vest za mene i vas, mislio sam da ću doći u Kotor ali ću najverovatnije morati da idemo na Sednicu skupštine Saveta bezbednosti UN, a to će biti u sredu – rekao je Vučić nakon sastanka.

.

Foto: Jadranka Ilić / Tanjug

.
.

Foto: Jadranka Ilić / Tanjug

.

Sa druge strane, Varheji se zahvalio svim plodovima rada u prethodnih 5 godina, i dodao da EU “sprema zamajac kako bi naredna komisija mogla da donese rezultate”.

Usvojen je plan rasta i već smo počeli o realizaciji plana, o čemu smo razgovarali. I nadam se da ćemo moći uskoro videti prve rezultate tog plana. Tako da bismo mogli da pređemo na plan ubrzanja procesa pridruživanja, reformi, uslova za pridruživanje kao i postizanje pristupa jedinstvenom tržištu i pre proširenja – istakao je Varheji.

Sve o sastanku sa Aleksandrom Vučićem, možete pronaći u našem odvojenom tekstu.

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /