in

Srbija uputila humanitarnu pomoć stanovnicima Gaze

Vlada Republike Srbije usvojila je zaklјučak kojim se državi Palestini upućuje humanitarna pomoć u robi, kao vid pomoć ugroženom stanovništvu usled kritične humanitarne situacije u Pojasu Gaze.

Humanitarna pomoć za stanovnike gaze

Foto: Vlada Srbije / Vlada Srbije

Humanitarna pomoć za stanovnike gaze

Humanitarna pomoć daje se u hrani, vodi, medicinskoj opremi, kao i šatorima za smeštaj porodica. Ukupna vrednost robe je blizu tri miliona evra, u težini od blizu 900 tona.

S obzirom na urgentnost situacije i opredeljenost naše zemlje da se pomogne palestinskom stanovništvu, pomoć se šalje u dva avionska leta, od kojih prvi avion leti danas, dok se drugi se upućuje sutra.

Ceneći značaj humanitarne pomoći današnji avion sa robom, prema informacijama Ministarstva spoljnih poslova, dočekaće Ambasador naše zemlje u Egiptu.

Humanitarna pomoć za stanovnike Gaze

Foto: Vlada Srbije

Humanitarna pomoć za stanovnike Gaze

Uvažavajući kompleksnost situacije niko ne može da proceni period u kojem će ova roba stići do stanovnika Gaze.

Ostatak humanitarne pomoći prevoziće se brodskim putem u više navrata. Plan je da, kada pomoć stigne u Egipat, bude preuzeta od strane Crvenog polumeseca Egipta i dalјe kamionima prevezena u Pojas Gaze. To sve govori o složenosti procedure za vršenje isporuke humanitarne pomoći, kao i o neophodnosti iste.

Humanitarna pomoć za stanovnike Gaze

Foto: Vlada Srbije / Vlada Srbije

Humanitarna pomoć za stanovnike Gaze

Ujedno, napominjemo i da se istim zaklјučkom Vlada saglasila i sa predlogom Ministarstva spolјnih poslova da se Vlada Republike Srbije odazove pozivu specijalizovane agencije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) za pružanje finansijske podrške Programu za hitnu pomoć Gazi, uplatom sredstava u iznosu od deset hiljada eura.

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /