in

Skupština Srbije raspravlja biračkom spisku, ovo su predložene izmene

Poslanici Skupštine Srbije započeli su danas raspravu o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, kojima se predviđa da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi.

.

Foto: Peđa Vučković / Fonet

.

Izmene Zakona o lokalnim izborima predložilo je 37 opozicionih poslanika a podrazumevaju da ograničenje važi za građane koji su prebivalište promenili u periodu od 3. jula 2023. godine do 3. juna 2024. godine.

Takav dogovor postignut je juče na sastanku poslaničkih grupa o poboljšanju izbornih uslova koji se vodio između vlasti i opozicije u parlamentu, a kome je predsedavala predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je, obrazlažući izmene i dopune zakona o jedinstvenom biračkom spisku, da su one plod dogovora vlasti i opozicije i da predstavljaju korak u dobrom pravcu u vezi poboljšanja izbornih uslova.

Lutovac: Važan korak u dobrom pravcu

– Ovo je važan korak u dobrom pravcu, a ono što bi trebalo da bude tema sada jeste stvaranje obavezujućeg uputstva za medije kako da isprate ove izbore, a posle da se bavimo i onim što smo inicirali još u oktobru, a to je pojedinačna odgovornost i smena članova REM-a – rekao je Lutovac u parlamentu kao ovlašćeni predlagač.

.

Foto: Aleksandar Barda / Fonet

.

Kako je dodao, potrebno je da se izgradi ceo sistem i da se napravi revizija i vrati poverenje u institucije.

Lutovac je izneo tvrdnje i da su se 17. decembra prošle godine desile mnoge neregularnosti, kao i da je došlo do prekrajanja volje građana, a da su jedan od načina bile “migracije” stanovništva.

– To se najviše videlo na primeru Beograda, a opozicija je podnela Ustavnom sudu zahtev da se ponište izbori na svim nivoima – kazao je Lutovac

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov izjavio je danas da ta poslanička grupa smatra da su predložene izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku nepotrebne i da su predložene na neodgovoran način.

Jovanov: Podržaćemo zbog viših interesa

Ujedno, najavio je da će ih vlast podržati, u skladu sa dogovorom sa opozicionim strankama, zbog stabilnosti u zemlji.

– Mi smo svesni da će ovo zakonsko rešenje dovesti do toga da se jednom broju građana oteža ostvarivanje njihovih građanski i ljudskih prava i prava na glasanje, a da će jednom delu građana faktički biti onemogućeno da glasaju i da će izazvati dosta veliku konfuziju kod jednog dela glasača – rekao je Jovanov u Skupštini Srbije.

Milenko Jovanov

Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija

Milenko Jovanov

On je naveo i da postoje viši interesi, pre svega, stabilnost u državi, zbog kojih je vlast prihvatila da učestvuje na sednici i glasa za predložene dopune zakona.

– Smatramo da ti viši interesi koji podrazumeju stabilnost naše zemlje u nestabilnim okolnostima prevlađuju sve ove rezerve koje imamo kada su u pitanju predložene dopune zakona – rekao je Jovanov.

Jovanov je ocenio i da je duboko pogrešno što će jednom delu građana ovi izbori doneti probleme i diskriminaciju, ali da “to nije bila naša volja već insistiranje opozicionih poslanika”.

Sednici prisustvuje 186 narodnih poslanika.

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /