in

Si Đinping uputio pismo zahvalnosti Vučiću: Odnosi podignuti na novu istorijsku visinu

Si Đinping uputio pismo zahvalnosti Vučiću: Odnosi podignuti na novu istorijsku visinu
Si Đinping uputio pismo zahvalnosti Vučiću: Odnosi podignuti na novu istorijsku visinu

Predsednik Aleksandar Vučić primio je pismo zahvalnosti predsednika Kine Si Đinpinga na toplom i prijateljskom prijemu tokom posete Srbiji u kome se ističe da su dve zemlje proglasile izgradnju zajednice sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, čime su bilateralni odnosi podignuti na novu istorijsku visinu što će, kako je poručio, “ubrizgavati novi snažan podsticaj večnom prijateljstvu, uzajamnom podržavanju i bliskoj saradnji Kine i Srbije”.

Foto: Oliver Bunić / Ringier

.

– Pod našim zajedničkim rukovodstvom, kinesko-srpsko sveobuhvatno strateško partnerstvo svestrano napreduje na novi nivo. Naše dve zemlje uzajamno čvrsto podržavaju vitalne interese i značajne brige, beleže međusobno političko poverenje, solidno unapređenje praktične saradnje, kao i čelično prijateljstvo koje sa vremenom postaje sve čvršće, donoseći opipljive koristi narodima dve zemlje, dajući snažan impuls sopstvenoj modernizaciji i nacionalnom podmlađivanju – navodi se u pismu Si Đinpinga, a saopštila je pres služba predsednika Srbije.

“Strateške komunikacije i redovni kontakti”

Si navodi da su tokom posete duboko razmenili mišljenja o bilateralnim odnosima i međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa, kao i da su postigli niz važnih konsenzusa.

Naše dve zemlje su zajedno proglasile izgradnju zajednice Kine i Srbije sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, čime su naši bilateralni odnosi podignuti na novu istorijsku visinu, što će ubrizgavati novi snažan podsticaj večnom prijateljstvu, uzajamnom podržavanju i bliskoj saradnji Kine i Srbije – istakao je predsednik Si.

Si Đinping kaže da će izgradnja zajednice Srbije i Kine ubrizgati novi podsticaj večnom prijateljstvu dve zemlje

Foto: Oliver Bunić / Ringier

Si Đinping kaže da će izgradnja zajednice Srbije i Kine ubrizgati novi podsticaj večnom prijateljstvu dve zemlje

Si je ukazao i da je Vučić pokazao čvrstu posvećenost samostalnosti i samoosnaživanju Srbije, kao i dalekovidost što se dosledno zalaže za razvoj kinesko-srpskih prijateljskih odnosa.

Ja to visoko cenim i spreman sam da sa Vama nastavim da održavam strateške komunikacije i redovne kontakte – navodi se u pismu.

“Spreman sam da unapređujemo izgradnju zajednice Kine i Srbije”

On ističe da pod novom situacijom, kinesko-srpski odnosi već stoje na novoj i višoj istorijskoj polaznoj tački i suočavaju se sa važnim strateškim prilikama i širokim razvojnim perspektivama.

– Pridajem veliki značaj razvoju kinesko-srpskih odnosa, te sam spreman da zajedno sa Vama ulažem napore da unapređujemo izgradnju zajednice Kine i Srbije sa zajedničkom budućnošću u novoj eri sa neprekidnim novim rezultatima, doprinosimo više blagostanju narodima dve zemlje, dajući novi i veći doprinos svetskom miru i napretku, kao i izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo – poručio je Si.

Đinping je spreman da unapređuje zajednicu Srbije i Kine

Foto: Nemanja Jovanović / Tanjug

Đinping je spreman da unapređuje zajednicu Srbije i Kine

– Povodom uspešnog završetka državne posete Republici Srbiji, želim u ime svih članova kineske delegacije, kao i u moje i ime moje supruge, da izrazim iskrenu zahvalnost Vama i Vašoj supruzi gospođi Tamari Vučić, kao i vladi i narodu Srbije na toplom i prijateljskom prijemu, kao i pažljivom i promišljenom aranžmanu – navodi se u pismu.

Želim velikoj Srbiji prosperitet, a narodu sreću i blagostanje. Želim Vama i Vašoj supruzi dobro zdravlje i sve najbolje! – ističe se u pismu zahvalnosti predsednika NR Kine Si Đinpinga.

(Tanjug)

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /