in

Šapić: Saradnja Beograda i Sjamena nastavlja se “na krilima” posete Si Đinpinga

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić i izvršni zamenik gradonačelnika grada Sjamena Huang Xiaozhou potpisali su danas u Starom dvoru Pismo o namerama o prijateljskoj razmeni između dva grada, na inicijativu Sjamena.

Foto: Ustupljene fotografije

PHOTO-2024-05-13-13-49-28

Saradnja Beograda i Sjamena u oblastima visoke tehnologije, ekonomije, kulture, turizma, sporta nastavlja se “na krilima” posete kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu – rekao je Šapić, koga su gosti iz Kine pozvali da u septembru učestvuje na Kineskom međunarodnom sajmu investicija i trgovine u Sjamenu.

Šapić je naveo da Grad Beograd održava intenzivnu saradnju sa gradovima i organizacijama iz Kine, kao što su Šangaj, Handžou, Gvejdžou, Gvandžou, Šenžen, te da učestvuje na privrednim forumima i sajmovima, saopštila je Gradska uprava.

Podsetio je da je delegacija Grada Sjamena posetila našu prestonicu u novembru 2023. godine, kada je i zvanično započeta saradnja.

Sjamen poznat kao kineski centar za industrijski razvoj

Zamenik gradonačelnika grada Sjamena Huang Xiaozhou zahvalio je na srdačnom prijemu i istakao potrebu nastavka saradnje između dva grada u svim oblastima, naročito u ekonomiji i kulturi.

U saopštenju se podseća da je predsednik Kine, koji je prošle nedelje boravio u zvaničnoj poseti Srbiji, počev od 2000. godine, obavljao funkciju guvernera provincije Fuđijan u kojoj se nalazi grad Sjamen.

Sjamen je poznat i kao jedan od najznačajnijih kineskih centara za industrijski razvoj i istraživanja u kojem se redovno održava i Nacionalno takmičenje u oblasti veštačke inteligencije.

(Tanjug)

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /