in

Ristić: Pokušavamo da sprečimo usvajanje rezolucije o Srebrenici 24 sata dnevno

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić izjavio je danas da Srbija 24 sata dnevno radi na tome da spreči usvajanje rezolucije o Srebrenici, koja bi tokom ove sedmice mogla da se nađe na dnevnom redu Generalne skupštine UN.

Foto: Tanjug/Rade Prelić / Tanjug

Ristić kaže da Srbija pokušava 24 sata dnevno da spreći usvajanje Rezolucije o Srebrenici

Ristić podseća da inicijatori već dva puta odlažu glasanje o toj rezoluciji, “zato što nailaze na jedan ozbiljan i u činjenicama utemeljan otpor, ne samo Republike Srbije, već mnogih slobodarskih država u svetu“.

“Srbija se protivi selektivnoj kulturi sećanja”

On je u razgovoru za RTS istakao da se Srbija protivi selektivnoj kulturi sećanja, te da u Srebrenici nije bilo ni genocidne namere, ni genocidne radnje.

Dakle, Srbija je uvek jasno i odlučno osuđivala zločin u Srebrenici iz jula 1995. godine. Mi nismo saglasni sa kvalifikacijom i to sada ne govorim kao ministar, govorim kao istoričar koji se četvrt veka bavi kulturom sećanja. Znate, taj zločin jeste zločin, nema nikakve dileme, ali on ne sadrži elemente genocida. On pre svega ne sadrži genocidnu nameru, a potom i genocidne radnje. I to je potpuno jasno – rekao je Ristić.

Podsetio je da je na teritoriji BiH u periodu od 1992. do 1995. na brutalan način ubijeno oko 3.500 Srba.

“Rezolucijom se jača težina presuda suda u Hagu”

Prema njegovim rečima, ova rezolucija ima za cilj da ojača težinu presuda suda u Hagu koje su, kako kaže, uvek izazivale ozbiljne kritike u stručnoj javnosti.


Ono na čemu radimo 24 sata dnevno, to je da što veći broj država bude odsutan iz sale, suzdržan, odnosno da glasa protiv, i da na taj način ne može da se postigne apsolutna većina u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija – kaže Ristić.

To što je iz Crne Gore najavljena podrška toj rezoluciji, ministar vidi kao ozbiljan pritisak na tu državu.

(Tanjug)

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /