in

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje svečanom prijemu povodom proslave Dana Evrope

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje svečanom prijemu povodom proslave Dana Evrope u Botaničkoj bašti ”Jevremovac”,.

Foto: Tanjug / screenshot

.

U Evropi je juče, 8. maja obeležen Dan pobede nad fašizmom u znak sećanja na dan kada je 1945. stupila na snagu bezuslovna kapitulacija Nemačke u Drugom svetskom ratu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je na ceremoniju obeležavanja Dana Evrope.Predsednika Vučića dočekao je šef delegacije EU u Srbiji, Emanuel Žiofre.

Obratio se prisutnima i Predsednik Srbije

Mislim da je važno da se danas setimo razloga zbog kojih je EU nastala i osnova na kojima ona počiva. Šta je to što nam je zajedničko Evropi, šta je to što nas sve spaja. Ne postoji ništa važnije od toga da je to najveći mirovni projekat u istoriji kontinenta. Za Srbiju je to jedna od najvažnijih stvari – očuvanje mira, života i trasiranje budućnosti za našu decu i mlade – rekao je Vučić.

.

Foto: Tanjug / screenshot

.

– Da se zahvalimo za ogroman novac koji su iz različitih fondova dolazili do naših građana. Taj fond za nas nije bio mali, bio je veoma značajan i služio je svrsi u ne lakim trenucima za našu zemlju. Neke od najvažnijih i najvitalnijih projekata ne bismo bez toga mogli da pokrenemo. Ne bismo mogli u tome da učestvujemo bez značajnih finansijskih sredstava od strane Evropske Unije. Danas čestitam svima vama Dan Evrope, čestitam i građanima Srbije koji žele da budu deo Evrope. Ne bih danas da govorim o tome “ali”, jer za to i ne postoji to “ali”. Verujem da i gordost i aroganciju u budućnosti bismo mogli da ostavimo po strani.

– Nema nikakve sumnje da je veoma važno da mi sprovodimo dalje reforme. Ne zaostajemo za drugim zemljama, ali još mnogo toga moramo da uradimo. Hvala vam na toj podršci što ste mnogo toga dobrog doneli za našu zemlju i što ćete u budućnosti da donosite. Verujem da i mi bar u nekim stvarima možemo da doprinesemo Evropi. Da, mislim da mi pripadamo Evropi. To je naša strateška i stalna pozicija koja se neće menjati. Nadam se da ćemo imati i više poruka iz Brisela u daljem periodu, a mi ćemo morati da se potrudimo da važne reformske uslove ispunimo.

– Mislim da je važno da mi nastavimo sa našim reformama i da ispunimo uslove i siguran sam da će vlada Vučevića uložiti ogromnu energiju u ispunjavanju tih zadataka. Vama hvala što o Srbiji brinete i što je poštujete, a mi vas izuzetno poštujemo i želimo da dođemo i da se približimo EU što je moguće pre. Nastavićemo da radimo, Vama lično Emanuele, hvala na podršci, što se tako beskompromisno zalažete za bolju poziciju Srbije na njenom evropskom putu. Srećan Dan Evrope svima, želim vam mnogo uspeha u budućnosti, i nama zajedno sa vama – zaključio je predsednik Vučić

Obratio se Emanuel Žiofre

Evropa je naša kuća. Kuća koja obezbeđuje zaštitu našim građanima i životnim standardima, rekao je Emanuel Žiofre.

– Sa 27 zemalja članica, EU je postala snažniji geopolitički igrač, koji je preuzeo akcije vezano za klimatske promene, borbu protiv kovida… Obezbeđena je zaštita za više od 4,1 miliona izbeglica iz Ukrajine. Zahvalio bih se Srbiji i građanima Srbije za svu podršku koju su pružili Ukrajini – istakao je Žiofre.

.

Foto: Tanjug / screenshot

.

Traženo je od EU da bude spremna da primi nove članice. Paralelno sa tim, potrebno je da se i mi pripremimo za članstvo. Ukrajina, Moldavija i Gruzija su sada zemlje kandidati i sada postoji nova prilika koju i Srbijaz zajedno sa svim zemljama Balkana treba da iskoristi – rekao je Emanuel Žiofre.

– Intenzitet za Srbiju po glavi stanovnika će za Srbiju biti jednak kao za zemlje članice koje dobijaju sredstva iz kohezionog fonda. EU je potpuno posvećena podršci Srbiji i njenim građanima da se pridružite njenom evropskom domu, gde i pripadate s pravom. To zahteva stalne napore da se reformiše zemlja, politička volja da se one sprovedu i takođe hrabrost da se sva teška pitanja reše u tom procesu. I zato se u tom kontekstu radujem saradnji sa novom Vladom Srbije – istakao je Žiofre.

Podsetimo, kapitulacija Nemačke stupila je snagu 8. maja 1945. u 23.01 po srednjeevropskom vremenu što je po moskovskom vremenu već bio 9. maj pa Rusija, ali i druge zemlje među kojima je i Srbija, Dan pobede zvanično obeležavaju danas, 9. maja.stog dana, 9. maja, u Evropi se slavi Dan Evrope, u znak sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU. Ove godine obeležava se 79. godišnjica završetka Drugog svetskog rata i 74 godine od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije.

U zemljama EU poseban značaj ima Dan Evrope kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice država na tom kontinentu, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /