in

Počelo obeležavanje Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida NDH

Počelo obeležavanje Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida NDH
Počelo obeležavanje Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida NDH

U spomen-području Donja Gradina u Republici Srpskoj danas je obeležen Dana sećanja na žrtve ustaških zločina u logoru Jasenovac i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Polaganjem venaca na grobnom polju “Topole” u Spomen-području Donja Gradina, u Republici Srpskoj, danas je odata počast žrtvama koncentracionog logora Jasenovac i obeležen Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina u Drugom svetskom ratu. Na grobnom polju “Košute” u Spomen-području Donja Gradina održani su parastos i pomen srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama

Foto: Tanjug/ Vladimir Šporčić / Tanjug

.

Na tom najvećem stratištu logora Jasenovac, na grobnom polju “Topole” u ime institucija Republike Srpske i Srbije i Crne Gore vence su položili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

Sa njima su srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić i premijer Srpske Radovan Višković.

.

Foto: Tanjug/ Vladimir Šporčić / Tanjug

.

Vučević: Niko ne veruje da se od dečijih leševa ovde pravio sapun

Vučević je naveo da je prostor na kome su se desili zločini najveće srpsko polje smrti.

Pod našim nogama nalaze se čitavi gradovi, naša deca i budućnost koju nismo trebali da dočekamo, a Božijom milošću dočekasmo je. Ovde odajemo poštu, nemi od bola za našim rodom i pokolenjima. Stotine hiljada onih, koji su ovde i svi su stradali kao da nisu ljudi. Klani, kuvani, davljeni, odrani, spaljeni, silovani, mučeni i živi sahranjivani – rekao je Vučević u Donjoj Gradini gde je prisustvovao kao izaslanik predsednik Srbije Aleksandra Vučića.

.

Foto: SRNA/ BORISLAV ZDRINJA / Tanjug

.

Dodao je da su razmere zločina i genocida toliki da deluju nestvarno i da stvaraju dva efekta:

  • prvi da “niko ne veruje da postoji mesto na svetu gde se od dece leševa pravio sapun”
  • drugi, kako je istakao, da “ta rana toliko boli i toliko je velika i duboka da čovek u očaju ne želi da o tome razmišlja i da na to misli”.

– Ova dva fenomena su najopasnija u našoj kolektivnoj svesti. Opasan je to fenomen jer je sećanje na ove stradalnike naš identitet i naš koren – rekao je Vučević.

Vučević je naveo da ljudski mozak takvo zlo ne može da percipira i da ga zato odbacuje, a da ono što se desilo može samo bog da razume.

– A to je možda i najvažnije. Da Gospod razume. Ali nama mora biti jasno, da je ovo Jerusalim naš. Da je ovo Sveta zemlja. Da je ovde naš okean suza i krvi. Da smo odavde raspeti i da smo pobednički vaskrsli do današnjeg dana jer nas Gospod u svojoj ljubavi ponovo na noge postavi i ojača mišice naše i dade snagu da ne odvraćamo pogled sa ovog mesta – naveo je Vučević.

“Da verujemo u nebesku pravdu i Božiju milost”

Naveo je da narod koji je prošao kroz takve zločine ne može biti narod dželata, nego narod žrtva.

Da se sa ovoga mesta, zaklinjemo da su čojstvo i junaštvo naša snaga. Da verujemo u nebesku pravdu i Božiju milost, da će oni koji nas za genocid optužuju, doći u ovu Dolinu plača da se poklone i izvine. Ko to ne shvati,nastavljač je dela onih koji ovo počiniše – poručio je Vučević.

.

Foto: Tanjug/ Vladimir Šporčić / Tanjug

.

Dodao je da je na srpskom narodu da veruje i da se moli i da radi na tome da među sobom ima slogu i jedinstvo.

I da bi iz ovih humki iznikla slava i besmrtnost Srbinova. Neka bi Bog dao da tako bude – rekao je Vučević.

Šapić položio cveće na grobnom polju Topole

Obeležavanju Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina prisustvovao je i Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa Grada Beograda koji je položio cveće na Spomen područje na grobnom polju Topole.

Aleksandar Šapić je položio cveće na Spomen područje na grobnom polju Topole

Foto: Ustupljene fotografije

Aleksandar Šapić je položio cveće na Spomen područje na grobnom polju Topole

Predsednik Izraela: Modrica u istoriji koja se ne sme zaboraviti

Isak Hercog, predsednik Izrael, poručio je da zločini u Donjoj Gradini i Jasenovcu moraju da se pamte zbog više stotina hiljada ubijenih žena, dece i muškaraca.

Kako je rekao, Donja Gradina je “modrica u istoriji koja se ne sme zaboraviti” i dodao da se radi “o okrutnosti koja nema granica”.

.

Foto: Tanjug/ Vladimir Šporčić / Tanjug

.

Dodao je da je naša ljudska dužnost da insistiramo na sećanju, kao i da su zločini u Jasenovcu izvršeni dehumanizacijom žrtava, bez ikakvog oklevanja ili kajanja.

Sećamo se zato što nam je zgodno da zaboravimo, zbog toga je naša moralna dužnost da insistiramo na sećanju. Tu smo da onima koji su nestali ukažemo poštovanje koje zaslužuju, da povežemo neidentifikovani broj sa imenom, da povežemo ime sa licem i da povežemo lice sa dušom – poručio je Hercog.

Parastos služio banjalučki Jefrem

Parastos je služio vladika banjalučki Jefrem, posle kojeg je jevrejsku molitvu čitao vrhovni rabin Jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asijel, a romsku predsednik Svetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković.

U spomen području Donja Gradina, najvećem stratištu NDH, koje je bilo deo koncentracionog logora Jasenovac, biće održana komemoracija i obeležen Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina.

.

Foto: Tanjug/ Vladimir Šporčić / Tanjug

.

Dan sećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH od 1941. do 1945. godine biće obeležen polaganjem venaca i cveća na grobno polje “Topole” i parastosom žrtvama na grobnom polju “Košute”.

Prisustvovalo oko 15.000 ljudi

Dan sećanja obeležen je povodom oslobađanja ustaškog logora Jasenovac, jednog od najvećih i najstrašnijih logora smrti u Evropi, a celom događaju prisustvovalo je oko 15.000 ljudi.

.

Foto: SRNA/ TANJA DERIKUĆA / Tanjug

.

Danom sećanja i komemoracijama, odlučno se naglašava da se stradalnici, žrtve monstruozne ustaške NDH, nikada ne smeju prepustiti zaboravu.

Sa 64.800 kvadratnih metara i 105 masovnih grobnica, Donja Gradina podseća i čuva od zaborava, da se nikada ne smeju zaboraviti žrtve.

Ubijeno više od 700.000 Srba

Sistem logora smrti takozvane NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 evreja.

.

Foto: Tanjug/ Vladimir Šporčić / Tanjug

.

Spomen područje Donja Gradina, osnovano je 1968. godine, zauzima prostor od 116 hektara na desnoj obali reke Save, a u toku drugog svetskog rata spomen područje bilo je sastavni deo logora Jasenovac.

.

Foto: Tanjug/ Vladimir Šporčić / Tanjug

.

Spomen područje Donja Gradina u toku godine poseti oko 30.000 posetilaca.

U Kozarskoj Dubici, sinoć je, povodom Dana sećanja na nevino stradale žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac, održana memorijalna akademija “Tuga koaj treja ceo život”, a jutros je u 8.30 časova služena liturgija u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla.

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /