in

Oskrnavljena srpska pravoslavna crkva kod Peći

Oskrnavljena srpska pravoslavna crkva kod Peći
Oskrnavljena srpska pravoslavna crkva kod Peći

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog najnovijeg napada na crkvu Svete Trojice u Selu Naklo kod Peći.

.

Foto: Eparhija Raško-Prizrenska / Ustupljene fotografije

.

Prema izveštaju koji je Eparhiji dostavio parohijski sveštenik u Peći, nepoznata lica su provalila i ispisala grafite u crkvi posvećenoj Svetoj Trojici, u selu Naklo kod Peći, među kojima su i poruke “Alahu Ekber”, kao i na albanskom “uklonite ovu crkvu odavde, samo muslimana ima tu”!, ,,ne želimo crkve, želimo džamije….islam je jedina prava vera!”

Napadi na srpske svetinje na KiM su sve učestaliji

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je ovaj incident usledio nakon odluke kosovskih vlasti da Patrijarhu i episkopima Srpske Pravoslavne Crkve zabrane ulazak na Kosovo, čime su im onemogućili služenje Svete Liturgije i početak redovnog zasedanja Svetog Arhijerejskog Sabora u manastiru Pećka Patrijaršija, kako se to činilo još od 14. veka.

.

Foto: Eparhija Raško-Prizrenska / Ustupljene fotografije

.

Crkva u selu Naklo posvećena je Sv.Trojici, i spaljena je u martovskim neredima 2004. godine.

Napadi su isplanirani i usmereni protiv Srba

Obnova je počela 2020. godine kada je očišćena porta i groblje. Kasnije je ograđena porta zajedno sa grobljem,postavljena je stolarija i urađen je krov na crkvi. U ovom selu je pre 2004. živelo 300 pravoslavnih Srba, čijom je inicijativom obnova ove crkve i započela.

Napadi na srpske pravoslavne hramove na Kosovu i Metohiji se kontinuirano dešavaju i posebno su učestali poslednjih meseci. Najvećim delom ovi napadi na crkve i privatnu imovinu imaju etničku i versku pozadinu jer su usmereni konkretno protiv srpske zajednice i Srpske Pravoslavne Crkve.

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /