in

Oglasila se SPC o zabrani ulaska patrijarhu Porfiriju na Kosovo: Nerazumno i neprihvatljivo

Oglasila se SPC o zabrani ulaska patrijarhu Porfiriju na Kosovo: Nerazumno i neprihvatljivo
Oglasila se SPC o zabrani ulaska patrijarhu Porfiriju na Kosovo: Nerazumno i neprihvatljivo

Njegovu svetost patrijarha srpskog Porfirija, koji je sa još sedmoricom arhijereja trebalo da, po ustaljenoj proceduri, u popodnevnim časovima doputuje u sedište Srpske pravoslavne crkve (SPC), manastir Pećku patrijaršiju, radi početka redovnog godišnjeg zasednja Svetog arhijerejskog sabora, na administrativnom prelazu Merdare su zaustavili službenici privremenih vlasti u Prištini i, bez ikakvog obrazloženja, saopštili da im je zabranjen ulazak u Pokrajinu, saopštila je SPC.

Foto: Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija

Zgrada Patrijaršije

– Sa stanovišta ljudskih prava i sloboda bilo kog čoveka, odluka da se poglavaru Srpske pravoslavne crkve i episkopima zabrani dolazak u drevno sedište SPC jeste nerazumna i neprihvatljiva, u isto vreme je tačna slika položaja Srpske crkve i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji – kaže se u saopštenju SPC.

“Patrijarh Porfirije neće ostaviti svoj narod na KiM”

Kako je saopšteno, patrijarh apeluje na sve koji imaju uticaj na situaciju na Kosovu i Metohiji da učine ono što do njih stoji da se prestane sa flagrantnim kršenjem ljudskih prava srpskog naroda, pa i prava na slobodu kretanja srpskog patrijarha, episkopa i sveštenstva.

Patrijarh Porfirije neće ostaviti svoj narod na Kosovu i Metohiji i učiniće sve što je moguće da se s njim sretne i da se s njim zajedno pomoli Bogu što pre bude moguće – istaknuto je u saopštenju SPC.

Zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora počeće sa radom sutra u hramu Svetog Save na Vračaru gde će Sveta arhijerejska liturgija, uz sasluženje svih arhijereja, početi u 9.00 časova.

(Tanjug)

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /