in

Od danas kaze na za sve koji koriste dinar na Kosovu i Metohiji

Istekao je prelazni period koji je takozvana centralna banka u Prištini odredila za početak primene uredbe kojom se zabranjuje upotreba dinara na KiM. U Prištini su najavili da će od danas biti preduzete mere protiv svih onih koji za gotovinske transakcije na KiM koriste druge valute osim evra, prenosi RTK.

Foto: guruxox / Alamy / Profimedia, Chris Huby / Le Pictorium / Zuma Press / Profimedia / Ringier

.

U prelaznom periodu nisu izricane kaznene mere, ali su građani informisani o primeni uredbe o gotovinskom plaćanju.

Komercijalne banke koje posluju na KiM dobile su instrukcije da otvore nove filijale na severu.

“Druge valute mogu da se koriste kao vrednost za skladištenje”

Kako je saopštila Centralne banke Kosova, posle 12. maja, sve gotovinske transakcije bilo gde u pokrajini moraju da se obavljaju u evrima.

Druge valute osim evra, mogu da se koriste kao vrednost za skladištenje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima u neevro valutama, za vršenje međunarodnih plaćanja u neevro valutama i za devizne aktivnosti – navodi se u uredbi CBK.

Srbi na Kosovu već tri meseca čekaju u redovima ispred banke Poštanske štedionice na isplatu plata, penzija i socijalnih primanja

Foto: Ustupljene fotografije

Srbi na Kosovu već tri meseca čekaju u redovima ispred banke Poštanske štedionice na isplatu plata, penzija i socijalnih primanja

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, upitan pre nekoliko dana o završetku prelazne faze, ponovio je da je tzv. CBK ta koja odlučuje o takvim pitanjima, a ne izvršna vlast.

Uredba tzv. CBK o zabrani upotrebe dinara u gotovinskim transakcijama na Kosovu i Metohiji stupila je na snagu 1. februara.

Iz vlade u Prištini tada su pozvali centralnu banku da dozvoli tranzitni period za građane koji koriste dinare kako bi se prilagodili novim propisima.

Ukidanje dinara glavna tema dijaloga u Briselu

U Briselu će sledeće nedelje biti održana sedma po redu runda dijaloga Beograda i Prištine, tokom koje će, kako je najavio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, glavna tema ponovo biti “jednostrana i protivpravna odluka Prištine da ukine dinar i dinarski platni promet na Kosovu i Metohiji”.

Petković je istakao da odluka o ukidanju dinara na Kosovu i Metohiji ugrožava opstanak srpskog naroda u pokrajini i dovodi u pitanje funkcionisanje i postojanje svih srpskih institucija.

Ovo će biti sedmi po redu sastanak u Briselu povodom odluke Prištine da ukine dinar na Kosovu i Metohiji, ali su nažalost svi dosadašnji sastanci pokazali da ne postoji realan pristup, ali ni politička volja Prištine da se ovaj problem reši – naglasio je Petković, dodavši da je Beograd do sada izneo niz konkretnih predloga, koje je druga strana odbila i da je sva odgovornost za rešavanje ove situacije na Prištini, koja je i jedini krivac za izazivanje krize.

(Tanjug)

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /