in

Novinari za “Blic” TV o zabrani ulaska srpskom patrijarhu Porfiriju na Kosovo i Metohiju

Vlasti u Prištini juče su zabranile patrijarhu Porfiriju da dođe u Pećku Patrijaršiju, gde je trebalo da sa ostalim arhijerejima liturgijski otvori ovogodišnje zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora SPC.


Ministarstvo spoljnih poslova Kosova i dijaspore potvrdilo je da nije dozvolilo posetu Kosovu patrijarhu SPC Porfiriju. U obrazloženju se navodi da Srbija krši Briselski sporazum, ne dozvoljava posete kosovskih zvaničnika Srbiji i da, kako se navodi, ne prestaje sa kampanjama protiv Kosova u međunarodnoj areni, da koristi govor mržnje prema Kosovu, i sa tim u vezi, posete neće biti dozvoljene ni sa kosovske strane.

Ambasade zemalja Kvinte i kancelarija EU na Kosovu izražavaju zabrinutost zbog odluke Kosova da ne dozvoli patrijarhu Srpske pravoslavne crkve da uđe na Kosovo. Ističu da je odluka Vlade Kosova u suprotnosti sa odredbama Ahtisarijevog plana, koji jasno propisuje prava, privilegije i imunitet za sveštenstvo srpske pravoslavne crkve i nije u skladu sa obavezama Kosova koje proističu iz dijaloga koje se vodi uz posredstvo EU.

“Porfirije je neko ko je sva vrata otvorio”

Novinar i književnik Živojin Rakočević rekao je Blic TV da je zaustavljanje Patrijarha dva puta na Merdaru za nepune dve godine, zaustavljanje slobode i zaustavljanje glasnika mira.

“Porfirije je neko ko je sva vrata otvorio. Neko ko je došao na prostor Hrvatske gde je bilo mnogo više žrtava i nesreće i koji je svojom ljubavlju u Zagrebu otvorio sva ta vrata. Zabrana Patrijarhu da uđe na Kosovo je postala simbol našeg života. Ja sam gotovo siguran da će makar na mesečnom nivou pokušavati da uđe, da otvori ta vrata, jer kako je juče rekao u izjavi, vrata njegovog doma Pećke Patrijaršije otvara Bog”.

Poznavalac političke situacije na Kosovu Ninoslav Đerić smatra da je zabrana ulaska na Kosovo srpskom patrijarhu neprimeren čin od strane kosovskih vlasti.

“Posledica toga je to da je očigledno vlast u Prištini pritisnuta od strane međunarodnog faktora da krene u formiranje ZSO i konstituisanje statuta kojom treba da zajednica bude oformljena”.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine

S druge strane, juče je završen prelazni period koji je centralna banka Kosova odredila za početak primene uredbe kojom se zabranjuje upotreba dinara na Kosovu. Međutim, sutra će u Briselu biti održana sedma po redu runda dijaloga Beograda i Prištine gde će glavna tema biti ukidanje dinara na Kosovu. Uoči sastanka u Briselu oglasio se portparol Evropske Unije Peter Stano koji je je istakao da se nada kompromisnom rešenju. Novinar Branislav Krstić očekuje da će doći do dogovora između Kosova i Srbije u Briselu.

“Ova odluka CBK nije suspendovana, ali ta odluka mora da dobije jedan duži vremenski format, jer se ne može za tri meseca odjednom sve okrenuti. Onaj koji uplaćuje, mora da pristane da plaća u evrima, da bi isplata bila u evrima. Onaj koji uplaćuje, a uplaćuje bankovskom sistemu koji ga ne prepoznaje, onda je takođe problem.”.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača, biće održana sutra u Briselu, a glavna tema biće pronalaženje rešenja u vezi sa odlukom Centralne banke Kosova o upotrebi dinara. Delegaciju Beograda, u kojoj su brojni eksperti, ponovo će predvoditi direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, dok se sa prištinske strane očekuje učešće njenog glavnog pregovarača Besnika Bisljimija.

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /