in

Nova Vlada Srbije ima pet ministara bez portfelja, Novica Tončev rekorder na ovoj funkciji

Među 31 članom nove Vlade Srbije na čijem čelu je Miloša Vučevića, nalazi se i pet ministara bez portfelja. Među njima stara lica, rekorder na toj poziciji Novica Tončev koji se u prethodnoj vladi bavio nerazvijenim opštinama, Nenad Popović koji se vratio posle mandata pauze, za sada bez zaduženja i Đorđe Milićević, koji i ovog puta vodi resor poboljšanja odnosa sa dijasporom.

.

– Nema tu novog zaduženja, jedan je cilj koji se želi postići, od trenutka kada je formirano ministarstvo bez portfelja, a to je da uspostavimo jednu dvosmernu komunikaciju, da u svakom trenutku mi u Srbiji znamo šta je neophodno i šta mi možemo konkretno da učinimo za Srbiju – rekao je za “Blic TV” Đorđe Milićević, ministar bez portfelja.

Novi ministri bez resora su Usame Zukorlić, koji će se verovatno baviti položajem manjina, i Tatjana Macura zadužena za rodnu ravnopravnost.

– To u praksi znači da ću se baviti poboljšanjem položaja žena, pre svega žena na tržištu rada, ali ću se isto tako i vrlo posvećeno baviti i temom sprečavanja nasilja u porodici. Pokušaću nekako da je proširim i na temu sprečavanja vršnjačkog nasilja. Takođe pokušaću da se pozabavim i temom pronalaženja pravog mesta pod suncem za našu omladinu – saopštila je Tatjana Macura, ministarka bez portfelja.

Manji budžeti, bez izvršnih ovlašćenja

Ono što je poznato jeste da su budžeti ovih ministarstava znatno skromniji od resornih, imaju manje kabinete i nemaju izvršne nadležnosti.

– Oni zavise od saradnje sa drugim resorima i od saradnje sa premijerom, međutim ministar koji je ambiciozan može da se bori i da se izbori za ono što mu je cilj – rekao je Nikola Tomić, analitičar.

Dva razloga za

Iako su možda manje vidljiva, ministarstva bez portfelja u novoj vladi imaju apsolutno isti tretman kao ostala kaže ministar Milićević i dodaje:

– I predsednik države i Vlada Srbije su pokazali odlučnost i opredeljenost koliko je to važno pitanje i ne postoji razlika između resora i ministarstva bez portfelja, i znate kako ne čini funkcija čoveka već čovek funkciju – rekao je on.

Pročitajte još

IZABRANA NOVA VLADA SRBIJE Ministri položili zakletvu, prisustvovao i Vučić (FOTO, VIDEO)

“BALANSIRANA, POKRIVA I LEVO I DESNO” Klačar o novoj Vladi Srbije: Pokazatelj kontinuiteta, obuhvata najširi spektar ljudi

Nova Vlada Srbije rekorder je po broju ministara bez portfelja od dolaska SNS na vlast, ali je istorija te pozicije duga. Prvi put su se ministri bez portfelja pojavili u drugoj vladi Mirka Marjanovića 1998. godine, u kojoj je bilo čak sedam ministara bez portfelja.

– Ta ministarstva postoje iz dva razloga, jedan da bi svi koji žele da uđu u vladu ušli u vladu, a drugi razlog je jer zaista postoje neke niše na koje treba da se skrene dodatna pažnja i da se na njim dodatno radi – zaključio je Tomić.

  • Vlada Zorana Đinđića nije imala ministre bez portfelja, ali je zato imala 7 potpredsednika.
  • U Vladi Zorana Živkovića ih je bilo šest.
  • Jedini ministar bez portfelja u Vladi Vojislava Koštunice bio je Dragan Đilas.
  • U Vladi Mirka Cvetkovića to je bio Sulejman Ugljanin, a isto mesto je zadržao i u Vladi Ivice Dačića, samo su mu se bez portfelja pridružili Branko Ružić i Aleksandar Vulin.
  • U prvoj vladi Aleksandra Vučića to su bili Velimir Ilić i Jadranka Joksimović, a u drugoj, takođe Joksimović, kao i Slavica Đukić Dejanović i Milan Krkobabić.
  • Đukić Dejanović i Krkobabić su svoje pozicije zadržali i u prvoj Vladi Ane Brnabić, a priključio im se Nenad Popović.
  • U sledećem kabinetu Ane Brnabić se Krkobabiću i Popoviću pridružio Novica Tončev.
  • Tončev je na tom mestu bio i u poslednjoj Vladi Ane Brnabić, a uz njega su bili i Đorđe Milićević i Edin Đerlek.

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /