in

Nemačka ambasada: Najnoviji potez Prištine ne predstavlja ono što Kvinta traži

Nemačka ambasada u Prištini saopštila je danas da pismo ministarke spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donike Gervale u kojem je navela da vlada u Prištini pravi svoj nacrt Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) koji će do kraja maja uputiti Ustavnom sudu, ne predstavlja ispunjenje traženih uslova, niti korak koji se od tzv Kosova očekuje, odnosno da ne predstavlja ono što je Kvinta tražila.

Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug

Priština

Portparol nemačke ambasade u Prištini Kristijan Bočer rekao je za portal RTV 21 da su zemlje Kvinte i drugi više puta isticali da se od tzv Kosova očekuje da preduzme konkretne korake za uspostavljanje ZSO kako bi se postigla neophodna dvotrećinska većina u Komitetu ministara da bi aplikacija za članstvo u Savetu Evrope (SE) bila uspešna.

Bočer je istakao da bi podnošenje nacrta statuta Ustavnom sudu pre sednice Komiteta bio takav korak.

Kao što je nemački ambasador u Prištini Jern Rode napisao na platformi X posle glasanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, tzv Kosovo sada mora da uradi težak posao, a to se još nije dogodilo, naveo je Bočer.

Nemačka i Francuska su pre nekoliko dana zatražile od Prištine da preduzme hitne i konkretne korake ka uspostavljanju ZSO, u zamenu za dobijanje njihove podrške za konačno glasanje za članstvo tzv Kosova u SE.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti odbio je taj zahtev, zbog čega glasanje o prijemu tzv Kosova nije stavljeno na dnevni red Komiteta ministara zemalja članica SE.

(Tanjug)

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /