in

Na Kosovu i Metohiji prestala naplata u dinarima u srpskim sredinama kod Gračanice

Zbog straha od evenualnih kazni od strane Prištine usled upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji, ugostiteljski, maloprodajni i veleprodajni objekti na Kosovu i Metohiji danas su prestali da obavljaju naplatu u dinarima.

Vlasnik maloprodajnog objekta iz Lapljeg Sela kod Gračanice, Stefan Ćirković izjavio je za Tanjug da od danas, zbog straha od eventualnih kazni, u njegovom objektu neće biti naplate robe u dinarima.

Na žalost od danas ne možemo da radimo sa dinarima, Priština je najavila jako velike kazne ukoliko budemo primali dinare. Ljudi su i do sada teško funkcionisali. Ovo će još više otežati život. Šta da radimo, tako je kako je – rekao je Ćirković.

“Evrima sam platila, a imam i dinare”

Radmila Rašić iz Dobrotina kod Lipljana kaže da danas nije mogla da u prodavnici dinarima plati robu koju je pazarila.

Evrima sam platila, a imam i dinare u novčaniku, ali oni više ne primaju dinare, samo evre – kazala je Rašić.

Prelazni period koji je CentEalna banka u Prištini odredila kao početak primene odluke o ukidanju dinara na Kosovu i Metohiji istekao je u subotu, a kako su najavili protiv onih koji za finansijske transakcije koriste drugu valutu osim evra biće preduzete kaznene mere.

Centralna banka u Prištini 1. februara donela je odluku o zabrani upotrebe dinara kao platežnog sredstva na Kosovu i Metohiji.

(Tanjug)

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /