in

Moguća iznenađenja u izboru novog šefa Evropske komisije: Andrej Plenković i Kirijakos Micotakis među kandidatima?

Moguća iznenađenja u izboru novog šefa Evropske komisije: Andrej Plenković i Kirijakos Micotakis među kandidatima?
Moguća iznenađenja u izboru novog šefa Evropske komisije: Andrej Plenković i Kirijakos Micotakis među kandidatima?

Dopisnica iz Brisela Erisa Zikaj rekla je da su moguća iznenađenja u izboru novog šefa Evropske komisije zato što su premijeri Hrvatske i Grčke Andrej Plenković i Kirijakos Micotakis najozbiljniji konkurenti aktuelnoj šefici EK Ursuli fon der Lajen, ali da bi jedino izborom Plenkovića dijalog Beograda i Prištine dobio na ubrzanju i doveo do rešenja.

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti u Briselu

Foto: Virginia Mayo / Tanjug

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti u Briselu

– Ili će doći do drugog mandata Ursule fon der Lajen, ili ćemo imati druge kandidate poput Plenkovića ili grčkog premijera, mada ima još kandidata. Ali, u odnosu na prethodne izbore, ova dva imena su mogući kandidati koji bi i mogli da uspeju i zamene Ursulu fon der Lajen. To bi bilo moguće zato što na evropskim izborima uvek imamo velika iznenađenja. Moram da vas podsetim da niko nije znao ili mislio da će Ursula fon der Lajen biti predsednica Evropske komisije. To je bilo veliko iznenađenje za sve zato što je zavisilo od pregovora političkih grupa u Evropskom parlamentu, ali takođe i pregovora država i vlada u Evropskoj komisiji – izjavila je Zikaj za “Kosovo onlajn”.

Ona je navela da će izbor Plenkovića ili Micotakisa na mesto predsednika Evropske komisije jednim delom uticati i na odnos EU prema Zapadnom Balkanu zato što je reč o predstavnicima država koje i te kako razumeju probleme i potrebe regiona, ali će se najviše odraziti na proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine zato što je reč o predstavnicima država koje imaju suprotstavljene stavove po pitanju nezavisnosti Kosova.

– Ukoliko neko od njih postane predsednik Evropske komisije to će uticati na proces, ne u potpunosti, ali u delovima – naglašava Zikaj.

Micotakisov problem

Plenković bi, tvrdi, ubrzao proces dijaloga.

– Ako dobijemo Andreja Plenkovića za koga je jasno da je privržen Zapadnom Balkanu, on će gurati ovaj region i ubrzaće dijalog između Beograda i Prištine. Imaćemo potpunu posvećenost tome da se taj proces završi što je pre moguće. Plenković veoma dobro zna region. On to zna ne samo zato što je iz Hrvatske, već je bio poslanik Evropskog parlamenta što mu olakšava još više da zna svaku državu Zapadnog Balkana i koji su problemi sa kojima se one suočavaju. Kao predsednik Evropske komisije, ne vidim drugačije nego da dijalog Beograda i Prištine bude ubrzan i da će imati veoma konstruktivan kraj – kaže Zikaj.

Andrej Plenković

Foto: FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ ADMIR BULJUBAŠIĆ/ bg / Tanjug/AP

Andrej Plenković

Prema njenim rečima, i grčki premijer Micotakis dobro poznaje sva otvorena pitanja u regionu Zapadnog Balkana, ali dolazi iz zemlja koja ne priznaje Kosovo.

– I to bi moglo da bude problem jer ako predsednik Evropske komisije dolazi iz grupe država koje ne priznaju Kosovo kako možemo da očekujemo da će taj proces biti ubrzan i priveden kraju – naglašava ona.

(Kosovo online)

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /