in

Miloš Pavlović: Bojkot izbora izaziva konfuziju kod birača

Miloš Pavlović: Bojkot izbora izaziva konfuziju kod birača
Miloš Pavlović: Bojkot izbora izaziva konfuziju kod birača

Miloš Pavlović, kandidat za zamenika gradonačelnika Beograda koalicije “Biram borbu” rekao je da “nije sporno da među strankama nekadašnje koalicije Srbija protiv nasilja i uopšte među strankama u opoziciji postoje razlike”, ali i dalje veruje da je “zajednički imenitelj” svima u opoziciji “rušenje režima”.

Foto: Milan Ilić / Ringier

,

Pavlović je podsetio da je “deo kolega iz nekadašnje koalicije Srbija protiv nasilja se odlučio da bojkotuje izbore u Beogradu, iako izlaze na izbore u drugim mestima širom Srbije”.

Donošenje odluke da se bojkotuju beogradski izbori, a da se izađe na izbore u Novom Sadu i u drugim gradovima i opštinama svakako izaziva konfuziju kod birača. Ko će izaći kao pobednik posle takvih političkih dešavanja i odluka videćemo nakon 2. juna – naveo je Pavlović u intervjuu za “Danas”.

“Ne vidim kako bojkot doprinosi borbi za izborne uslove”

Potpredsednik Narodnog pokreta Srbije prokomentarisao je izjavu Zdravka Ponoša, lidera Srca, da je deo opozicije “dugoročno naneo veliku štetu borbi za poboljšanje izbornih uslova”.

– Moram da priznam da ne vidim kako bojkot doprinosi borbi niti dugoročno, niti kratkoročno. Mislim da su sve političke stranke koje su se odlučile da bojkotuju izbore u Beogradu, a izađu na izbore u Novom Sadu, Nišu, Zrenjaninu, Valjevu i ostalim gradovima i opštinama po Srbiji, nanele štetu pre svega sebi, a zatim i opozicionoj javnosti, najpre u Beogradu i Beograđanima, a zatim i u ostatku Srbije – poručio je Pavlović.

“Zašto brane Novi Sad, a Beograd ne”

Kako je rekao, politička odluka mora biti konzistentna “što odluka o bojkotu beogradskih izbora nije i sa pravom otvara pitanje njenog motiva“.

Mislim da su dužni odgovor Beograđanima zašto brane Novi Sad od devastiranja i uništavanja, a Beograd ne – osvrnuo se Pavlović na odluku dela “Srbije protiv nasilja” i koalicije NADA da bojkotuju izbore u Beogradu.

Koaliciji "Biram borbu" i dalje nije jasno zbog čega deo opozicije bojkotuje samo izbore u Beogradu

Foto: Milan Ilić / Ringier

Koaliciji “Biram borbu” i dalje nije jasno zbog čega deo opozicije bojkotuje samo izbore u Beogradu

“Stranke koje su činile Srbiju protiv nasilja sarađuju i dalje”

Ipak, Pavlović smatra da je saradnja nekadašnjih članica “Srbije protiv nasilja” moguća.

Stranke koje su činile “Srbiju protiv nasilja” sarađuju i dalje. Recimo, u Novom Sadu su uspeli da formiraju najveći opozicioni blok gde 12 stranaka i organizacija izlazi zajedno na izbore 2. juna. Tako da kada govorimo o ovome ne treba posmatrati sve kroz prizmu Beograda – naveo je Pavlović.

“Sve naše liste su u skladu sa zakonom”

Kandidat za zamenika gradonačelnika Beograd prokomentarisao je i optužbe da se opozicija saplela o svoje izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku pošto je kao kandidate u pojedinim opštinama predložila ljude koji su nakon 3. jula promenili prebivalište i ne žive više u tim opštinama.

Pavlović tvrdi da su sve liste koalicije "Biram borbu" u skladu sa zakonom

Foto: Milan Ilić / Ringier

Pavlović tvrdi da su sve liste koalicije “Biram borbu” u skladu sa zakonom

Sve naše izborne liste su apsolutno u skladu sa zakonom. Rešenja opštinskih izbornih komisija su to potvrdila. Da izborne liste zaista nisu u redu i da su hteli da ih obore uradili bi to odmah. Tu se samo radi o različitom pravnom tumačenju zakona i pokušaju opstrukcije. Režim je preko trećih lica koja su izjavila prigovore i koja režim kontroliše samo nastavio opstrukciju naše koalicije sa ciljem unošenja nemira i sukoba između stranaka koje izlaze na izbore i dela opozicije koji izbore bojkotuje. Nažalost, neki to nisu shvatili – rekao je Pavlović.

Nije bilo tajnih dogovora o izbornim uslovima?

Pojavile su se i informacije da se deo opozicije dogovorio “iza zatvorenih vrata” da se izmenjeni Zakon o jedinstvenom biračkom spisku ne odnosi na kandidate na izbornim listama.

Pregovori parlamentarnih stranaka i stranaka okupljenih oko nekadašnje koalicije Srbija protiv nasilja su bili apsolutno transparentni. U njemu su učestvovali i predstavnici civilnog sektora koji se bave kontrolom i unapređenjem izbornog procesa. Sve što se pregovaralo i sa svim što je dogovoreno upoznati su svi učesnici pregovora, kao i sami građani, tako da nikakvih tajni nema. Ono što je rezultat pregovora neki učesnici su prihvatili, a neki ne. Ali da je bilo šta bilo tajno je neistinito i zlonamerno – tvrdi Pavlović.

Bilo je i optužbi da se na listama koalicije “Biram borbu” nalaze i “preletači” iz SNS-a.

– Nisam to ispratio pa zaista ne mogu da komentarišem. Ljudi, nažalost, mnogo toga pišu po društvenim mrežama, te je to sada plodno tlo za širenje lažnih vesti i dezinformacija – prokomentarisao je Pavlović.

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /