in

Milojko Spajić: UN prihvatile amandmane Crne Gore na tekst Rezolucije o Srebrenici

Milojko Spajić: UN prihvatile amandmane Crne Gore na tekst Rezolucije o Srebrenici
Milojko Spajić: UN prihvatile amandmane Crne Gore na tekst Rezolucije o Srebrenici

Predsednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić rekao je da su Ujedinjene nacije prihvatile da uvrste amandamane zvanične Podgorice na nacrt Rezolucije o Srebrenici o kojoj bi trebalo da se glasa 23. maja.

.

Foto: Ebrahim Noroozi / Tanjug/AP

.

„Suština amandmana koje smo poslali je tu, i mislimo da je to dodatni doprinos regionalnom pomirenju i dobrom odnosu između Srba, Bošnjaka i svih drugih naroda na Balkanu“, kazao je Milojko Spajić sinoć za Radio televiziju Crne Gore.

Amandmani Crne Gore su dostavljeni nešto kasnije u procesu predlaganja i pripreme za sednicu, ali je ranije iz UN saopšteno Glasu Amerike da nadležna tela „nastoje“ da „izađu u susret“ intervenciji Vlade u Podgorici.

Spajić je najavio ranije da će Crna Gora glasati za Rezoluciju kojom se 11. juli uspostavlja za dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici, ali da je neće kosponzorisati.

Vlada u Podgorici amandmanima traži da se Rezolucijom eksplicitnije precizira da su sudske presude u vezi sa genocidom donete protiv pojedinaca, a ne etničkih grupa ili država, te da se potvrdi nepovredivost Dejtonskog sporazuma.

Vlast u Podgorici nije jedinstvena u stavu o Rezoluciji u Srebrenici, kojoj se oštro protive aktuelni predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i jedan od čelnika nekadašnjeg Demokratskog fronta Milan Knežević.

Oni su inicirali da Skupština što pre usvoji Rezoluciju o Jasenovcu, što je, kako se ocenjuje, vid pritiska na Vladu da odustane od podrške Rezoluciji o Srebrenici.

Predlagači Rezolucije o Srebrenici su Nemačka i Ruanda.

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /