in

Koalicija “Biram borbu” preti bojkotom izbora zbog obaranja njenih lista

Koalicija “Biram borbu” preti da neće izaći na lokalne izbore 2. juna ako se ne povuku rešenja o obaranju njenih lista na više beogradskih opština. Definitivnu odluku o tome ova koalicija doneće, prema najavama, na današnjem sastanku u 15 sati.

.

Foto: Zoran Mrđa / Fonet

.

Ne sleže se prašina nakon odbijanja lista koalicije “Biram borbu” na Novom Beogradu, Vračaru i Starom gradu zbog toga što kandidati ove liste u tim opštinama, prema Izmenama zakona o jedinstvenom biračkom spisku, nemaju pravo da glasaju i budu birani na novoj adresi. Razlog za to je što su u prethodnih 11 meseci, odnosno nakon 3. jula 2023. godine promenili prebivalište.

Lutovac prvi zapretio bojkotom

Ideju o bojkotu izbora unutar koalicije “Biram borbu” prvi je aktivirao Zoran Lutovac, lider DS-a.

Moj predlog: ako se ne povuku rešenja o obaranju naših lista u Beogradu, da se povučemo iz izbornog procesa i nastavimo borbu van institucija – poručio je Lutovac.

Lideri koalicije “Biram borbu” zakazali su sastanak u 15 sati na kom bi trebalo da donesu odluku o narednim koracima.

Pavlović: Vlast prekršila dogovor

Miloš Pavlović, potpresednik Narodnog pokreta Srbije, tvrdi da je “vlast prekršila dogovor koji je napravljen u toku pregovora o izbornim uslovima”.

– U vezi sa Izmenama zakona o jedinstvenom biračkom spisku, dogovor je bio da se kandidatima omogući da budu na listama, a da zakon stupi na snagu tek nakon isteka roka za podnošenje izborih lista. Postoje transkripti sa sednica koji mogu ovo da potvrde – kaže Pavlović.

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /