in

Kako “naterati” glasače da ipak izađu na izbore: Vlast i opozicija 2. juna imaju dodatni zadakat

Kako “naterati” glasače da ipak izađu na izbore: Vlast i opozicija 2. juna imaju dodatni zadakat
Kako “naterati” glasače da ipak izađu na izbore: Vlast i opozicija 2. juna imaju dodatni zadakat

Pred lokalne izbore 2. juna vlast i opozicija imaju praktično dva ista cilja: da povećaju izlaznost i osvoje više glasova nego na decembarskim izborima. Analitičari ocenjuju da će to biti veći izazov za opoziciju jer su njeni glasači manje disciplinovani, a i bojkot izbora doveo je do podela u njenom glasačkom telu.

.

Foto: Zoran Ilić, Shutterstock / Ringier

.

U decembru su pored parlamentarnih održani i lokalni izbori u ukupno 65 gradova i opština, a svega šest meseci kasnije “na programu” su lokalni izbori u 89 gradova i opština. Najneizvesniji su svakako bili beogradski izbori što pokazuje i činjenica da niko nije mogao da napravi većinu u parlamentu i formira vlast zbog čega se 2. juna održavaju novi izbori u prestonici.

Na vanrednim parlamentarnim izborima u decembru opozicija je osvojila više glasova od vlasti u šest beogradskih opština (Stari grad, Savski venac, Vračar, Novi Beograd, Zvezdara i Voždovac) i jednoj niškoj – Medijana. S tim što deo opozicije bojkotuje naredne izbore i u prestonici i Nišu.

Kada se tome doda da će veoma neizvesno biti i u Novom Sadu gde kompletna opozicija izlazi na izbore jasno je zbog čega i vlast i opozicija žele da imaju veće brojke nego krajem prošle godine.

Izlaznost će biti manja nego u decembru?

Aleksandar Ivković, istraživač Centra savremene politike, ističe za “Blic” da je veća izlaznost nego u decembru (izašlo 58,77 odsto upisanih birača) potrebnija opoziciji.

Vlast ima disciplinovano glasačko telo, a pritom lokalni izbori uvek sa sobom nose manju izlaznost nego parlamentarni izbori i to je tako u svakoj državi. Ako izlaznost bude manja to će više odgovarati vlasti jer će imati veći procenata s tim što moram da kažem da bez obzira na to i vlast želi veću izlaznost. Mobiliše svoje pristalice, drži ih u pripravnosti i poziva da se ne opuštaju – navodi Ivković.

Na vanredne parlamentarne izbore u decembru izašlo je 58,77 odsto birača

Foto: Mladen Šurjanac / Ringier

Na vanredne parlamentarne izbore u decembru izašlo je 58,77 odsto birača

Kako kaže, izlaznost na lokalnim izborima 2. juna će “sigurno biti manja nego na decembarskim jer su tada bili parlamentarni”.

Savo Manojlović sa svojim pokretom “Kreni promeni” će svakako pozitivno uticati na izlaznost. Ne mislim da opozicija ima malo vremena za kampanju jer su i u ranijim izbornim ciklusima kampanje opozicije trajale dve-tri nedelje i to, pre svega, zbog ograničenih resursa. Međutim, kampanja opoziciji neće imati velikog efekta ako i dalje glavna tema bude da li izlaziti na izbore ili ne – ocenjuje Ivković.

Naš sagovornik dodaje da ćemo videti “da li će u Novom Sadu ujedinjenje opozicije pozitivno uticati na izlaznost”.

Opozicija ima manje šansi da pobedi u Beogradu nego u Novom Sadu i Nišu?

Kada je reč o drugom cilju – postizanju boljeg rezultata nego u decembru, Ivković smatra da će i to biti veći izazov za opoziciju nego za vlast.

Vlast želi bolji rezultat u centralnim gradskim opštinama nego u decembru. Vlast će svakako imati matematički više glasova nego SNS u decembru pošto su se vladajuće stranke udružile, ali videćemo da li će tako biti i u apsolutnim brojevima – analizira Ivković.

S druge strane, pred opozicijom je veliki zadatak.

Opozicija mora svuda da ostvari bolji rezultat nego u decembru osim u šest beogradskih opština i u opštini Medijana u Nišu gde je imala više glasova na prethodnim parlamentarnim izborima u odnosu na vlast. Mislim da na gradskom nivou opozicija ima manje šansi da pobedi u Beogradu nego u Novom Sadu i Nišu zbog toga što se podelila u vezi sa bojkotom u prestonici – objašnjava Ivković.

Veliko je pitanje da li će Savo Manojlović uspeti da nadomesti glasove bojkot opozicije

Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija

Veliko je pitanje da li će Savo Manojlović uspeti da nadomesti glasove bojkot opozicije

Kako kaže, pitanje je da li će opozicija uspeti da u Beogradu nadomesti glasove desne političke opcije.

Savo Manojlović i pokret “Kreni promeni” bi mogli da uzmu glasove građanskih opcija koje bojkotuju izbore, ali nisam siguran da će preuzeti i glasove koalicije NADA, zatim Narodne stranke i DJB – zaključuje Ivković.

“S jedne strane zasićenje izborima, a s druge bojkot”

Vladimir Pejić, izvršni direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja “Faktor plus”, kaže da će zanimljivost predstojećih izbora biti to što će se i vlast i opozicija boriti za isti zadatak.

Vladimir Pejić kaže da s jedne strane imamo zasićenje izborima, a s druge bojkot

Foto: Zoran Ilić / RAS Srbija

Vladimir Pejić kaže da s jedne strane imamo zasićenje izborima, a s druge bojkot

– A taj zadatak će biti da mobilizuju i podignu rezultate izlaznosti i to ih čini malo atipičnim. To je dvostruka borba, jer je sa jedne strane došlo do zasićenja izborima i izbornim nadmetanjima, a sa druge strane postoji i bojkot opozicije. Izlaznost na decembarskim izborima je inače bila niska, a verovatno će na ovim predstojećim biti još niža – napominje Pejić.

Uspeh opozicije će se meriti sa rezultatom “Srbije protiv nasilja” i koalicije NADA

Jedno od pitanja lokalnih izbora biće i šta će biti uspeh opozicije s obzirom na to da će SSP, Srce, Zajedno i koalicija NADA bojkotovati neke izbore?

Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, kaže da će se uspeh opozicije koja izlazi na izbore upravo meriti po izlaznosti i poređenju sa decembarskim rezultatom liste “Srbija protiv nasilja”?

Bojan Klačar smatra da će se uspeh opozicije meriti rezultatima "Srbije protiv nasilja" i koalicije NADA u decembru

Foto: Nemanja Jovanović / RAS Srbija

Bojan Klačar smatra da će se uspeh opozicije meriti rezultatima “Srbije protiv nasilja” i koalicije NADA u decembru

Biće važno koliko će “Kreni-promeni” i “Biram borbu” biti uspešni u mobilizaciji, kao i njihovi rezultati. Ukoliko budu imali više nego što su u decembru u zbiru imali “Srbija protiv nasilja” i NADA, moći će da se govori o uspehu. To možda neće biti pošteno, ali takav će biti narativ – napominje Klačar.

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /