in

Izbori u Beogradu: Opozicione liste padaju jedna za drugom zbog Zakona o lokalnim izborima

Izborne liste opozicije u više beogradskih opština, ali u drugim gradovima, padaju jedna za drugom i to najviše zbog Izmena zakona o jedinstvenom biračkom spisku koje su usvojene prošlog petka upravo na predlog opozicije?! Što je najčudnije, najviše je odbijeno izbornih lista koalicije “Biramo Beograd” koja je insistirala na tim izmenama.

Koalicija "Biram borbu" na mnogim opštinama se saplela na svoje Izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku

Foto: Milan Ilić / Ringier

Koalicija “Biram borbu” na mnogim opštinama se saplela na svoje Izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku

Izmenama zakona o jedinstvenom biračkom spisku uvedeno je pravilo da svako ko je u prethodnih 11 meseci promenio prebivalište ne može da glasa na novoj adresi. Tu novinu je tražila opozicija kao vid zaštite od “fantomskih birača” i ispostavilo se da je “sama sebi skočila u usta” pošto mnogi kandidati sa lista opozicija, na osnovu izmena zakona, nemaju pravo da biraju i budu birani u opštinama gde su kandidati jer su u poslednjih 11 meseci promenili adresu odnosno nakon 3. jula 2023.

Odbijene liste na Novom Beogradu, Vračaru i Starom gradu

Upravo zbog toga je koaliciji “Biramo borbu”, najpre, prihvaćena, a onda odbijena novobeogradska lista “Biramo Novi Beograd”.

Liste koalicije "Biram borbu" odbijene su na Novom Beogradu, Vračaru i Starom gradu

Foto: Nemanja Jovanović / Tanjug

Liste koalicije “Biram borbu” odbijene su na Novom Beogradu, Vračaru i Starom gradu

Izvesno je da će iz istog razloga biti odbijene još dve liste “Biramo Stari Grad” i “Biramo Vračar”.

U Starom gradu na listi se našlo šest kandidata koji nemaju na to pravo jer su menjali prebivalište posle 3. jula, dok je u opštini Vračar takvih devet.

Na Voždovcu drugačiji problemi

U opštini Voždovac, pak oborene su liste “Biramo Voždovac” i “Kreni-promeni” zbog drugačijih problema.

“Biramo Voždovac” je odbijena jer nisu ispoštovana pravila o zastupljenosti polova, dok je lista “Kreni-promeni” u ovoj opštini odbačena kao neuredna, jer se na propisanom obrascu ne nalazi ime liste.

Tokom jučerašnjeg dana odbijena je i opoziciona lista u Jagodini „Jagodina zaslužuje bolje“. Izborna komisijaodbila je listu zbog toga što je neuredna, odnosno nije podneta na obrascu koji je propisala Gradska izborna komisija.

Đukanović: Nije politika za svakog, gospodo

Povodom sve više odbijenih izbornih lista opozicije oglasio se i Vladimir Đukanović iz SNS-a.

Imam jedno pitanje za našu konkurenciju koja je insistirala na promeni Zakona o biračkom spisku i mi smo na njihovo insistiranje taj zakon usvojili, uprkos ozbiljnom protivljenju svih nas u poslaničkoj grupi. Elem, šta ćete da radite gospodo sa činjenicom da vam se na mnogim listama koje ste širom Srbije predali nalaze ljudi koji su se u tu lokalnu samoupravu doselili recimo pre manje od 11 meseci? Oni nemaju pravo glasa u toj lokalnoj samoupravi, jer ste vi to tako tražili, a nemaju ni pravo da se kandiduju u istoj. Nemojte da druge optužujete ako vam budu padale liste, jer vi ste na promeni zakona insistirali. Nije politika za svakog, gospodo – poručio je Đukanović na svom X profilu

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /