in

Izbori 2024: Situacija napeta, mogući incidenti koji opoziciju vode ka bojkotu

Izborna kampanja još uvek je tiha, a skoro do poslednjeg momenta nije se znalo da li i koje opozicione liste izlaze na izbore. Mogu li oni koji su se odlučili za izlazak ipak da iznenade i šta bi moglo da se dešava u naredne dve nedelje?

.

Vladimir Pejić, direktor agencije “Fakto plus”, ocenjuje da će situacija biti napetija kako se izbori budu bližili, i ne isključuje mogućnost eventualnih incidenta koji bi opoziciju naveli na bojkot ili odustajanje. On za “Blic” TV kaže i da je dobro što se o izborima priča, ali i da je važno da što više glasača izađe na izbore.

Do izbore je ostalo nešto više od dve nedelje, a čini se da prave kampanje još uvek nema. Da li možemo da je očekujemo u narednom periodu?

U standardnom obliku ne verujem da će biti neke kampanje onako kako smo navikli, niti zanatski, niti suštinski, niti politički. Ali, za razliku od protekle dve nedelje, počelo je da se priča o izborima, na bilo koji način. Mislim na čak i ove gafove koji su bili oko izbornih lista, ko god bio kriv i snosio odgovornost za takvu situaciju. Dobro je da se konačno govori o izborima, pa makar i na taj način. Tako da i u naredne dve nedelje očekujem da se govori o izborima, da bude malo situacija više tenzična. Ali da imamo kampanju na onaj način koju smo navikli i koja je standardna, ne verujem da će biti u ovom slučaju.

Sami ste spomenuli da je bilo problema sa izbornim listama. Da li u ovom momentu znamo ko sve ide na izbore?

Mislim da i vladajućoj koaliciji odgovara da te liste koje su najavile da će učestvovati na izborima, da zaista i učestvuju, i da je to negde svima u interesu, svakom naravno iz svog razloga. Dvojakog sam mišljenja, s jedne strane zakon mora da se poštuje i tu nema nekog kreativnog tumačenja, znači neko ili ispunjava uslove ili ne ispunjava. S druge strane, mislim da je potrebno da učestvuje što više političkih aktera. Meni je žao i što ove stranke koje bojkotuju, preskaču izbore kako god, neće biti ovog puta na listi i neće biti u izbornom procesu. Voleo bih da i njih vidim, ali kada njih već nema, dobro je za grad, dobro je za druge gradove, dobro je za društvo u celini i za državu da bude što veći broj, kako kažem, ozbiljnih učesnika u izbornoj trci.

Može li u naredne dve nedelje da se desi nešto što bi opoziciju ipak nateralo da bojkotuje izbore?

Ja to ne bih isključio. Što bi se reklo, 2. jun je daleko, odnosno izbori su daleko, iako su kalendarski jako blizu. Mislim da je taj 2. daleko i da vrlo lako može da se dođe u situaciju, videli smo i sada to, da neki “mali problemi”, da tako kažem, jer možda to za nekog i nisu problemčići. Ali male stvari u odnosnu na sve ono što se dešava, dovedu do toga da se u najmanju ruku preti blokadom ili bojkotom izbora. Do 2. juna bilo koji incident može dovesti do bojkota. Čak ne bih isključio da na dan izbora dođe do toga, da pre svega opozicione stranke i političari odustanu od izbora. Pod brojem dva, ne bih voleo da dođe do toga, jer to ne bi bilo dobro za zemlju, takođe ne bih voleo da dođe do incidenta i nekih stvari koje nisu poželjne.

Koliko sve ove predizborne radnje, da kažemo, zapravo zbunjuju birače?

Imali smo niz, kako bih rekao, situacija i scenarija po kojoj mogu da se odvijaju ove izbori u Beogradu. S jedne strane, vlast je imala dilemu da li će moći da formira vlast u Beogradu, pa kada će biti izbori, pa da li će biti zajedno, da li će biti odvojeno. Onda opozicija, da li će učestvovati, neće učestvovati, ko učestvuje, pa ne učestvuje, pa onda imamo neke nove učesnike. Tako da sve to zajedno je stvorilo određenu konfuziju, naravno da ne samo da zbunjuje, nego i smanjuje zainteresovanost građana za same izbore. Međutim, svi ovi koji učestvuju na izborima, imaju interes da građani u što većem broju izađu i sigurno ću se potruditi da i sve učinite tako i bude.

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /