in

Drecun: Kurti trikovima pokušava da dobije članstvo u Savet Evrope bez formiranja ZSO

Predsednik skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Milovan Drecun rekao je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pokušava da manevriše i da jeftinim političkim igrama dobije članstvo u Savetu Evrope (SE), a da ne bude nateran da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO).

Prvo što treba imati u vidu je ponašanje Aljbina Kurtija. Njemu je ovo izborna godina. On želi da dobije još jedan mandat. Ovaj postojeći mandat je dobio prvenstveno na obećanju da neće formirati nikakvu ZSO i da za njega Briselski sporazum ne postoji. Gradeći jednu snažnu antisrpsku politiku, podižući tu antisrpsku retoriku, jačajući ekstremne Albance u napadima na Srbe, terorisanjem Srba jednostranim potezima koji su upereni protiv opstanka srpskog naroda – rekao je Drecun za RTS.

Dodao je da je Kurti pridobio sve veću podršku albanskog biračkog tela, posebno među mladim Albancima.

Ako bi sada odjednom prihvatio ono na čemu insistira ovih nekoliko godina, da nema formiranja ZSO, da napravi bilo kakav korak, on bi izgubio značajnu podršku i bio bi napadan od strane opozicije koja ga sada već kritikuje da je navodno prihvatio formiranje ZSO, ali da to krije zbog izbora – ocenio je Drecun.

“Nemačka promenila stav o prijemu Kosova u Savet Evrope”

Podsetio je da smo imali poziciju Nemačke, čiji je šef delegacije u Savet Evrope rekao da tzv. Kosovo ispunjava suštinski sve uslove za članstvo u SE.

Drecun dodaje da je, kada se suočila sa otporom jednog broja država, Nemačka promenila stav i zatražila da se predlog statuta, nacrta statuta, koji je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak uradio sa svojim timom, pošalje ustavnom sudu.

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /