in

Dijalog Beograda i Prištine: Sedma runda razgovora glavnih pregovarača danas u Briselu

Dijalog Beograda i Prištine: Sedma runda razgovora glavnih pregovarača danas u Briselu
Dijalog Beograda i Prištine: Sedma runda razgovora glavnih pregovarača danas u Briselu

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača, biće održana danas u Briselu, a glavna tema biće pronalaženje rešenja u vezi sa odlukom takozvane Centralne banke Kosova o upotrebi dinara.

Foto: Tanjug/ Jadranka Ilić, Goran Srdanov, Tanjug/ Dopisništvo KIM, Shutterstock / Ringier

.

Delegaciju Beograda, u kojoj su brojni eksperti, ponovo će predvoditi direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, dok se sa prištinske strane očekuje učešće njenog glavnog pregovarača Besnika Bisljimija.

Prvi sastanak nakon što su na Kosovu počele kazne za upotrebu dinara

Ovo je sedma runda dijaloga na kojoj će se razgovarati o zabrani upotrebe dinara na KiM, do koje dolazi nakon što je istekao prelazni period koji je takozvana CBK odredila za početak primene uredbe o zabrani upotrebe dinara na KiM i nakon što su u Prištini najavili da će biti preduzete mere protiv svih onih koji za gotovinske transakcije na KiM koriste druge valute osim evra.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak u utorak je najavio da će ugostiti glavne pregovarače Beograda i Prištine radi razgovora čiji je cilj pronalaženje “održivog privremenog rešenja” za one na koje utiče uredba takozvane Centralne banke Kosova o gotovinskim transakcijama.

Prethodni sastanak bio krajem aprila

Prethodni sastanak, na kojem se razgovaralo o odluci Prištine da ukine dinarski platni promet na KiM, održan je krajem aprila u Briselu, ali je završen bez konkretnih rezultata.

Lajčak je na prošlom sastanku predstavio kompromisni dokument

Foto: Vladimir Šporčić / Tanjug

Lajčak je na prošlom sastanku predstavio kompromisni dokument

Petković je tada rekao da je Beograd pokazao konstruktivnost i izneo svoje predloge za pronalaženje rešenja, ali da Priština ne želi rešenje.

Lajčak je, nakon sastanka u aprilu, rekao da je predstavio “kompromisni dokument” u nastojanju da se premoste razlike između strana, ali nije precizirao o čemu se radi.

Uredba tzv. CBK kojom se evro uvodi kao jedina službena valuta za gotovinsko plaćanje na Kosovu i Metohiji stupila je na snagu 1. februara.

(Tanjug)

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /