in

Da li će Vlada Kosova poslati Nacrt statuta ZSO Ustavnom sudu?

Jedan od uslova da Kosovo bude primljeno u Savet Evrope je da Vlada Kosova uputi ustavnom sudu Nacrt statuta Zajednice srpskih opština koji je napisala EU. Poznavaoci političkih prilika na Kosovu su podeljenog mišljenja o tome da li će se Nacrt statuta o ZSO naći pred Ustavnim sudom. Podeljenog mišljenja su i građani Severne Mitrovice koji uglavnom nisu želeli da se izjašnjavaju na ovu temu.

Foto: Walter Zerla / ImageSource / Profimedia, Shutterstock / Ringier

Kosovo i Savet Evrope

– Da li mene neko pita za to, da li Vas neko pita, a Vas? Neka bude kako hoće, samo neka vlada mir – kaže jedna Srpkinja iz Severne Mitrovice.

Profesor političkih nauka na Kosovu Nedžmedin Spahiu mišljenja je da će Nacrt statuta o osnivanju ZSO uskoro biti predat Ustavnom sudu na razmatranje, gde se ubrzo nakon toga očekuje njeno formiranje.

– To će se desiti onog dana kada budu otvorena stalna diplomatska predstavništva Srbije u Prištini i obratno. Pre toga vlada Kosova neće moći da formira ZSO. Uglavnom to zavisi od volje Beograda i kada bude voljan da otvori kosovsko predstavništvo u Beogradu, odnosno srpsko u Prištini – kaže Spahiu.

“ZSO neće skoro biti formirana”

Aleksandar Šljuka iz Nove društvene inicijative smatra da ZSO neće biti formirana u skorije vreme.

– Sada se povela neka polemika i pokušava da se skloni pažnja sa tog slanja statuta Ustavnom sudu, povela se polemika oko toga ko treba ili ko je odgovoran za to što se ne formira ZSO. Mislim da je to sada neka linija sukobljavanja da li Kosovo sada treba da pošalje taj zahtev i da samim tim omogući sebi prijem u Savet Evrope, ili da se krivica svali na srpsku zajednicu da ona nije uradila dovoljno, a da Kosovo tu ostane takoreći čistog obraza i da može da uđe u Savet Evrope i bez ispunjavanja tog uslova – navodi Đljuka.

ZSO dogovorena još 2013. godine

Podsetimo, Zajednica srpskih opština je dogovorena prvim Briselskim sporazumom koji su Beograd i Priština potpisali 2013. godine.

Ukoliko dođe do njenog osnivanja, ZSO bi trebalo da ima široka ovlašćenja, svog presednika, da donosi odluke o zdravstvu, školstvu, urbanističkom i ruralnom planiranju, te ekonomskom razvoju. Da ima pravo da poseduje pokretnu i nepokretnu imovinu i da može da se finansira iz Srbije.

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /