in

Da li će se “Srbija protiv nasilja” ponovo okupiti nakon 2. juna?

Da li će se “Srbija protiv nasilja” ponovo okupiti nakon 2. juna – pitanje je koje se postavlja posle raskola te koalicije u vezi sa (ne)izlaskom na lokalne izbore, ali i nakon seirenja bojkot opozicije zbog obaranja lista antibojkot opozicije u Beogradu. Analitičari ističu da je situacija u opoziciji veoma konfuzna, ali ne isključuju mogućnost da ponovo dođe do okupljanja.

.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

.

Do raspada “Srbije protiv nasilja” je došlo pre skoro mesec dana kada je šest stranaka te koalicije (ZLF, Ekološki pokret, Narodni pokret Srbija, DS, PSG i Novo lice Srbije) odlučilo da izađe na izbore 2. juna dok su tri stranke (SSP, Srce i Zajedno) ostale pri stavu da bojkotuju izbore u Beogradu.

Taj raskol, čini se, pojačao se prethodnih dana nakon što su u četiri beogradske opštine oborene liste koalicije “Biram borbu” koju čine nekadašnje članice “Srbije protiv nasilja”. Tu informaciju su tada, čini se, zlurado su dočekali lideri bojkot opozicije i njene pristalice.

Zbog toga se i pored sporadičnih poziva da se ponovo “Srbija protiv nasilja” ponovo okupi nakon lokalnih izbora postavlja veliko pitanje da li će se to i dogoditi?

“Nisu još pale toliko teške reči”

Predrag Lacmanović, programski direktor agencije “Faktor plus” ističe za “Blic” da nije nemoguće da se stranke koje su činile “Srbiju protiv nasilja” ponovo okupe nakon izbora 2. juna.

Nisu još pale toliko teške reči preko kojih se ne može preći iako se mora reći da je sve što se dogodilo u koaliciji “Srbija protiv nasilja” u prethodnih mesec dana bilo konfuzno i da je sada još konfuznije. Pogotovo nakon što su oborene opozicione liste i to zbog izmena zakona na kojima je insistirala opozicija – navodi Lacmanović.

Lacmanović smatra da "nisu još pale toliko teške reči" preko kojih ne bi mogle da pređu nekadašnje članice "Srbije protiv nasilja"

Lacmanović smatra da “nisu još pale toliko teške reči” preko kojih ne bi mogle da pređu nekadašnje članice “Srbije protiv nasilja”

Kako kaže, postoji najmanje jedan razlog zbog čega bi to moglo da bude realno.

Opoziciji je potrebna infrastruktura širom zemlje, a infrastrukturu imaju najveće partije. Videćemo šta će se dogoditi, ali trenutno su, čini se, zbunjeni i birači i lideri stranaka nekadašnje “Srbije protiv nasilja”. Ni jedni ni drugi ne znaju šta da rade – objašnjava Lacmanović.

Novo okupljanje tek na jesen?

On dodaje da se dogodilo ono što je najmanje bilo potrebno opoziciji.

“Srbija protiv nasilja” je imalo jako dobar rezultat u decembru i jedino što nije smela da uradi jeste da se raspadne. A upravo to se dogodilo. Trenutno su razjedinjeni i dezorganizovani – analizira Lacmanović.

Šest stranaka iz "Srbije protiv nasilja" izlaze na izbore, a tri ne izlaze

Foto: Milan Ilić / Ringier

Šest stranaka iz “Srbije protiv nasilja” izlaze na izbore, a tri ne izlaze

Programski direktor “Faktor plusa” ne veruje da će odmah nakon izbora doći do novog ujedinjenja “Srbije protiv nasilja” i ako uopšte dođe do njega.

Posle 2. juna kreću godišnji odmori, letnji raspusti. Mislim da neće biti specijalnih prilika da se ponovo okupi opozicija do jeseni, pošto vam je potrebna i pažnja javnosti da biste se odlučili na taj korak – zaključuje Lacmanović.

“Od lošeg ka gorem”

S druge strane, Bojan Klačar, izvršni direktor CESID- a primećuje da su “obaranja opozicionih lista”, koje su u međuvremenu ipak proglašene, samo šlagvort za prepucavanje između pristalica antibojkot i bojkot opozicije.

Mnogi koji podržavaju opoziciju koja bojkotuje izbore doživljavaju sve ovo kao mini pobedu ili mini opravdanje za neizlazak na izbore. Ima tu i zluradosti i zadovoljstva. Ali, sveukupno gledajući, ovo je loša vest za sve stranke u opoziciji i svi su pomalo gubitnici – navodi Klačar za “Blic”.

Bojan Klačar kaže da sve što se dogodilo u opoziciji u prethodnih mesec dana predstavlja "od lošeg ka gorem scenariju"

Foto: Zoran Ilić / Ringier

Bojan Klačar kaže da sve što se dogodilo u opoziciji u prethodnih mesec dana predstavlja “od lošeg ka gorem scenariju”

Kako kaže, sve što se događa u poslednjih mesec dana od kako je došlo do raskola “Srbije protiv nasilja” predstavlja “od lošeg ka gorem scenariju za opoziciju”.

– Rasprave u vezi sa izlaskom, odnosno neizlaskom na izbore, ostavi za posle 2. juna – priča on.

Poziv na okupljanje

Najviše poziva da se “Srbija protiv nasilja” ponovo okupi nakon 2. juna uputio je prethodnih dana Dragan Đilas, lider SSP, s tim što i on pravi razliku između bojkot i antibojkot opozicije.

Tako je na pitanje u jednoj emisiji da li će svi “3. i 4. juna ponovo pričati da birački spisak nije dobar, da nisu bili pravedni medijski uslovi, da se vodila funkcionerska kampanja” rekao da to “mogu da pričaju” samo oni koji nisu izašli na izbore.

Dragan Đilas kaže da će o lošim izbornim uslovima nakon izbora moći da pričaju samo oni koji nisu izašli na izbore

Foto: Nemanja Jovanović / Tanjug

Dragan Đilas kaže da će o lošim izbornim uslovima nakon izbora moći da pričaju samo oni koji nisu izašli na izbore

Na pitanje da li će koalicija “Biram borbu” moći i dalje da radi i priča sa ostatkom “Srbije protiv nasilja” Đilas je odgovorio:

Kako neće moći? Moći će naravno. Neki od njih pričaju, pričamo i sad – poručio je on.

Lider SSP smatra da opozicija neće pobediti ni na jednim lokalnim izborima 2. juna.

Da sačekamo 2. jun, da vidimo kako će se ovo sve završiti, odnosno da se potvrde reči koje ja izgovaram, i da onda vidimo kako ćemo nastaviti borbu – poručio je Đilas.

Poteškoće za Novi DSS

S druge strane, Miloš Jovanović, lider Novog DSS čija je koalicija NADA potpisala početkom marta “Dogovor za slobodne i poštene izbore”, poručio je da će “lično imati poteškoće da ponovo sedne za sto sa predstavnicima opozicije koja izlazi na izbore.

Miloš Jovanović kaže da će "lično imati poteškoća da sedne za sto sa opozicijom koja izlazi na izbore"

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

Miloš Jovanović kaže da će “lično imati poteškoća da sedne za sto sa opozicijom koja izlazi na izbore”

– Takođe, i to što je Proglas odlučio da ćuti do 3. juna nije preterano odgovorno i hrabro. Ovo su falš i lažni izbori u režiji Hila i Vučića. Opozicija nije bila na visini zadatka – istakao je Jovanović.

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /