in

Burno u Crnoj Gori zbog rezolucije o Srebrenici, DNP dovodi u pitanje podršku vladi Milojka Spajića

Odluka crnogorske Vlade da će u Generalnoj skupštini UN glasati za rezoluciju o Srebrenici, koju je u parlamentu saopštio premijer Milojko Spajić, izazvala je brojna negativna reagovanja u Crnoj Gori i Srbiji, a iz DNP Milana Kneževića je saopšteno da to ozbiljno dovodi u pitanje njihovu dalju podršku Vladi.

Foto: smith371 / shutterstock

.

Predstavnici Srba u Crnoj Gori najavili su da će predložiti usvajanje rezolucije o genocidu nad srpskim narodom u Jasenovcu, predsedavajući Skupštine Crne Gore Andrija Mandić je rekao da očekuje da će za tu rezoluciju glasati i pozicija i opozicija.

Spajić je kasno sinoć na društvenoj mreži Iks postavio deo svog jučerašnjeg obraćanja u Skupštini vezano za pitanje predsednika Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića, da li će Crna Gora glasati za rezoluciju o Srebrenici. U toj objavi Spajić je izdvojio deo iz svog izlaganja u kojem, između ostalog, kaže da “Srbi nisu i ne mogu biti genocidan narod”.

Na temelju predloženih amandmana niko ne može reći da Crna Gora osuđuje srpski narod, Srbiju ili Republiku Srpsku. Srbi u Crnoj Gori čine značajan procenat našeg stanovništva i to nikada ne smemo zanemariti. Za nas Srbi nisu i ne mogu biti genocidan narod. To i ne postoji. Nijedan narod nije genocidan. Samo radom i rezultatima kakvi su naši – Evropskoj uniji dokazujemo da se vredi boriti za Crnu Goru, za Zapadni Balkan i bolje sjutra svih naroda koji žive na ovim prostorima – stoji u objavi.

Spajićeva najava naišla je na oštru reakciju vladajuće prosrpske Demokratske narodne partije Milana Kneževića, koja je saopštila da će, kako je naveo, ta “izjava premijera Milojka Spajića, da će Vlada Crne Gore glasati za Rezoluciji o Srebrenici, naneti nepopravljivu štetu srpskom i crnogorskom narodu u Crnoj Gori, uvodeći nas u društveno političku nestabilnost i dodatnu polarizaciju”.

Iz DNP je poručeno da je ovakvim stavom Milojka Spajića grubo narušen koalicioni Sporazum kojim je jasno precizirano da nova izvršna vlast neće potencirati i otvarati teme koje će nas deliti po nacionalnim, verskim i ideološkim šavovima.

.

Foto: MediaBiro / Tanjug

.

Spajiću su poručili i “da su nepostojanje ekonomskog programa Evropa sad 2, indolentan, nestručan i vrlo sumnjiv i skandalozan način ponašanja i rada jednog broja ministara, ali i današnja podrška rezoluciji o Srebrenici, doveli u pitanje našu dalju podršku njegovoj Vladi i eventualnoj rekonstrukciji Vlade u junu.

Bez rezolucije na dnevnom redu

Vlada Crne Gore na današnjoj sednici nije raspravljala o rezoluciji o Srebrenici, rekao je premijer Milojko Spajić.

– Nema potrebe za raspravom – rekao je Spajić na pitanje TV Vijesti zašto se ta tema nije našla na dnevnom redu.

– Bićete upoznati kad bude – rekao je Spajić.

Treći put o Srebrenici

Iz crnogorske Vlade ranije su najavili da će uz posredništvo SAD podneti dva amandmana na predloženu rezoluciju, a iz američke Ambasade je to demantovano saopštenjem u kojem se navodi da je Stejt department samo imao uvidu u nacrt amandmana.

Inače, ovo je treći put da se Crna Gora izjašnjava o pitanju Srebrenicu, gde je tokom građanskog rata u BiH navodno počinjen genocid nad Bošnjacima.

Skupština Crne Gore je, naime, 2009. najpre usvojio Deklaracije o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, a potom je 2021. godine, u vreme Vlade premijera Zdravka Krivokapića, usvojila Rezolucije o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

Nekoliko meseci ranije, na predlog tadašnjeg premijera Krivokapića smenjen je tadašnji ministar pravde Vladimir Leposavić zato što je navodno u parlamentu negirao da se u Srebrenici dogodio genocid.

(Tanjug)

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /