in

Borelj: Srbija se uskladila sa merama EU u vezi sa situacijom u Mjanmaru

Srbija se uskladila sa odlukom Saveta EU o produženju restriktivnih mera EU u vezi sa situacijom u Mjanmaru, navodi se u danas objavljenom saopštenju visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepa Borelja.

Foto: AP/ Olivier Matthys / Tanjug/AP

Đuzep Borelj

Kako se dodaje, Savet je 26. aprila odlučio da bi odluka o restriktivnim merama trebalo da se produži za još godinu dana i da je potrebno da se izmene upisi za 19 osoba koja se nalaze na spisku fizičkih i pravnih lica, subjekata i organa koji podležu restriktivnim merama, navedenim u aneksu te odluke.

Sa ovom odlukom, pored Srbije, uskladile su se i ostale zemlje kandidati za članstvo u EU – Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija, Ukrajina, Moldavija, Bosna i Hercegovina i Gruzija, dodaje se u saopštenju Borelja, objavljenom u ime EU.

Sa odlukom su se uskladile i zemlje Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu – Island, Lihtenštajn i Norveška, članice Evropskog ekonomskog prostora, kao i Jermenija.

– One će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom odlukom Saveta. Evropska unija prima na znanje ovu posvećenost i pozdravlja je – navodi se u saopštenju Borelja.

(Tanjug)

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /