in

Ana Brnabić: Dijalog vladajuće većine i opozicije ključan za lokalne izbore 2. juna

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da lokalne izbore 2. juna građani dočekuju u mnogo drugačijoj atmosferi nego što je to bio slučaj sa prethodnim izborima 17. decembra 2023. godine.

Foto: Tanjug/ Marko Đoković / Tanjug

Ana Brnabić

– Glavni razlog za to je dijalog između stranaka vladajuće većine i opozicije, koji je uspostavljen u Narodnoj skupštini – istakla je Brnabić u razgovoru sa šefom posmatračke Misije ODIHR-a ambasadorom Lambertom Zanijerom.

Predsednica parlamenta je upoznala Zanijera da u tom dijalogu, pored parlamentarnih stranaka, učestvuju i predstavnici organizacija civilnog društva (udruzenja CRTA, CeSID i Transparentnost Srbija), navodi se u saopštenju Narodne skupštine.

Prvi put u istoriji srpskog parlamenta, jednom radnom grupom predsedava predstavnik organizacije civilnog društva, što je sada slučaj sa Radnom grupom za unapređenje izbornog procesa – navela je Brnabić.

Ona je napomenula da će ta radna grupa raditi i na svim prethodnim preporukama ODIHR-a koje nisu u potpunosti implementirane, a ne samo na preporukama iz finalnog izveštaja ODIHR-a od februara ove godine.

Brnabić je naglasila da je za Srbiju izuzetno važno da na lokalnim izborima bude prisutno što više posmatrača, koji, kako je navela, mogu pomoći u tome da se izborni proces dodatno unapredi.

Zanijeri je pozdravio uspostavljanje širokog dijaloga u parlamentu i pohvalio zalaganje predsednice Brnabić na tom polju.

On je kao posebno pozitivno istakao transparentnost u radu na implementaciji ODIHR preporuka, kao i učešće organizacija civilnog društva u kompletnom procesu.

Brnabić i Zanijeri su se saglasili da Srbija nastavlja saradnju sa ODIHR-om i u budućnosti, na obostrano zadovoljstvo, zaključuje se u saopštenju.

(Tanjug)

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /