in

Aleksandar Vučić razgovarao sa Olafom Šolcom o položaju Srba na Kosovu i ZSO

Aleksandar Vučić razgovarao sa Olafom Šolcom o položaju Srba na Kosovu i ZSO
Aleksandar Vučić razgovarao sa Olafom Šolcom o položaju Srba na Kosovu i ZSO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa saveznim kancelarom SR Nemačke Olafom Šolcom. Kako je naveo, tema razgovora bila je dobra i otvorena razmena mišljenja sa Šolcom “o svim pitanjima od obostranog interesa, o situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i o veoma uspešnoj ekonomskoj saradnji i stalnom povećanju trgovinske razmene između naše dve zemlje”.

Foto: instagram/budućnost Srbije / Drustvene mreze

Aleksandar Vučić i Olaf Šolc razgovarali su telefonom o svim delikatnim pitanjima

– Zahvalio sam Nemačkoj na posvećenosti odličnim ekonomskim odnosima sa Srbijom i velikim investicijama koje su u znatnoj meri doprinele brzom napretku Srbije, a posebno sam se osvrnuo na ogromne potencijale za ulaganje koji su se otvorili u okviru EXPO 2027. Izrazio sam uverenje da će nemačke kompanije pronaći interes u nekim od najvećih projekata čija realizacija će dugoročno doprineti snažnom rastu Srbije i povezivanju celog regiona – poručio je Vučić na svom Instagram profilu.

“Razmenili mišljenja o svim delikatnim pitanjima”

Predsednik je dodao da su “razmenili mišljenja i o svim delikatnim pitanjima u kontekstu aktuelnih globalnih dešavanja, a posebno su razgovarali o mestu i ulozi Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu, kao i o evropskom putu naše zemlje”.

Podrobno sam obavestio kancelara Šolca o gotovo nepodnošljivom stanju po srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji, kao i o upornom izbegavanju Prištine da izvrši svoje prihvaćene i potpisane obaveze, pogotovo u pogledu formiranja ZSO. Naglasio sam da nam je na tom, ne uvek lakom putu, potrebna pomoć naših partnera, kakva je i Nemačka, te da računamo na nastavak podrške evrointegracijama, kao i na konkretne podsticaje koji bi dali novi zamah nastavku reformskih procesa i novu energiju zemljama kandidatima na EU putu – naveo je Vučić.

Kako je rekao, ponovio je da se Srbija dosledno zalaže za intenziviranje diplomatskih aktivnosti u kontekstu svih aktuelnih sukoba i otvorenih pitanja koja opterećuju Evropu i region Zapadnog Balkana, što je do sada uvek i pokazivala u svim forumima i inicijativama.

Autorska prava Blic / Tekst / Slika / Video /