in

Stimuliše polne organe i poboljšava cirkulaciju: Fitnes instruktorka Mirjana Jemović otkrila VEŽBU za zdrav UM i TELO (VIDEO)

Danas je na redu vežba Leptir. 

Za šta je dobra ova vežba:

  • Stimuliše rad unutrašnjih organa: jajnika i prostate, bešike i bubrega.
  • Stimuliše rad srca i poboljšava cirkualciju.
  • Isteže unutrašnju stranu butina, prepone i kolena.
  • Pomaže kod blage depresije, strahova i slabosti.
  • Ublažava menstrualne tegobe i išijas.
  • Olakšava simptome menopauze.

 

 

Terapijski se primenjuje kod ravnih tabana, viskog krvnog pritiska, neplodnosti i astme.

Često izvođenje tokom trudnoće, pomaže lakom porođaju.

Kako se izvodi vežba: 

Sednemo na pod pravih leđa i opruženih nogu. Kada osetimo da smo se udobno smestili, sa izdahom savijemo kolena, privučemo pete ka preponama, tabane pristisnemo jedan uz drugi i pustimo da nam se kolena spuste u stranu.

Šakama obuhvatimo stopala, tako da budemo sigurni da su koliko je moguće prionula jedno na drugo.

Ravnomerno dišemo i sedimo pravih leđa i opuštenih ramena. Ukoliko primetimo da su nam ramena podignuta prema ušima, lagano napravimo pokret nazad i dole, kako bismo potpuno ispravili leđa i opustili ramena. 

Ukoliko nam je sve udobno, ostanemo u položaju jedan do pet minuta i ravnomerno dišemo. Ukoliko nam nešto ne prija, probamo da se oslonimo dlanovima na pod iza leđa, blago odingemo kukove i nemestimo se. 

Ako osećamo da smo spremni, možemo lagano butine i kolena da njišemo gore i dole, kao leptir kada leti. 

Na kraju možemo da pritisnemo nekoliko puta butine prema podu, nakon čega polako izlazimo iz položaja. 

Sa ovom vežbom treba biti oprezan ukoliko ste imali povredu prepona ili kolena, pa u tom slučaju izvodite samo statičku varijantu i to sa ćebetom ispod kolena.

Ne zaboravite – fizička aktivnost je bitna i za fizičko i za mentalno zdravlje svake osobe, pa vam preporučujemo da nas svakodnevno pratite i učinite dobru stvar, pre svega za sebe. A, kada smo dobri sebi, onda smo drugima, okolini, još bolji.

Opusti se čoveče, sa Mirom Jemović, svakog radnog dana na portalu Naj Žena i Youtube Alo! kanalu od 10.00h.

O INSTRUKTORKI 

Mirjana Jemović Mačužić je dugogodišnji instruktor fitnesa. Bavila se različitim oblicima fitnes programa, među kojima su pilates, step aerobik, haj-lou, aerobik, joga, džezersajz i njihove kombinacije. Trenutno vodi treninge pilatesa i održava različite korporativne treninge. 

Na instagram profilu Fitnes si ti pokušava da približi ideju da voditi računa o svom telu nije luksuz i ne zahteva mnogo vremena, te da je vežbanje dostupno svima, i onima koji nemaju novca i onima koji nemaju vremena. 

– Imamo jedno telo i jedan život, naša dužnost je da to što nam je dato održavamo. Ovo se odnosi na sve generacije – na mlade pred kojima će se tek naći različite trzavice, na roditelje koji ne samo da treba da vode računa o sebi, već i da daju dobar primer svojoj deci, na stare koji treba jesen života da provedu pokretni i vitalni – poručuje. 

BONUS VIDEO