in

Opada vam kosa? Sa ovih pet namirnica ojačaćete koren i krenuće ponovo da raste

Opada vam kosa? Sa ovih pet namirnica ojačaćete koren i krenuće ponovo da raste
Opada vam kosa? Sa ovih pet namirnica ojačaćete koren i krenuće ponovo da raste

Gubitak i stanjivanje kose predstavljaju izazov s kojim se suočava mnogo muškaraca i žena, što može značajno uticati na samopouzdanje. Dr. Amir Khan objasnio je da ovaj čest problem može biti rezultat različitih faktora, uključujući hormonalne poremećaje poput problema sa štitnjacom ili autoimunih bolesti, piše Mirror.

Kada su isključeni medicinski uzroci, lekar će često istražiti prehrambene navike pacijenta. Dakle, umesto da odmah posegnete za hirurškim rešenjima poput transplantacije kose, može biti vredno pregledati šta jedete. Nema čarobne hrane koja će izlečiti probleme s rastom kose, ističe dr. Khan. Ipak, uravnotežena ishrana obogaćena proteinima, vitaminima i mineralima može podstaći zdravlje kose.

Jaja su istaknuta kao korisna namirnica zbog visokog udela proteina, bitnog za izgradnju kose, te biotina, važnog za keratin, ključnog gradivnog materijala kose. Osim toga, jaja sadrže cink i selen, koji podržavaju zdrav rast kose.

Preporučuje se uvrstiti i bobičasto voće u ishranu, budući da je bogato vitaminom C potrebnim za proizvodnju kolagena, koji jača kosu, te antioksidansima koji štite kosu od oštećenja. Lisnato povrće poput kelja i brokule takođe se preporučuje zbog folne kiseline, gvožđa te vitamina A i C.

Omega-3 masne kiseline, prisutne u ribi poput lososa, orašastim plodovima i lanenim semenkama, takođe su hvaljene zbog svog uticaja na zdravlje kose, s obzirom na to da orašasti plodovi i semenke sadrže i vitamin E, koji je koristan antioksidans za kosu.

Iako je normalno izgubiti između 50 i 100 vlasi dnevno, ponekad gubitak kose može ukazivati na zdravstvene probleme poput nedostatka gvožđa. Ukoliko ste zabrinuti zbog gubitka kose, preporučljivo je konsultovati se s vašim lekarom opšte prakse.


Autorska prava NajZena / Tekst / Slika / Video /