in

Neće vas ni taknuti: Evo kako da oterate komarce iz kuće i bašte uz pomoć mirišljavih biljaka

Neće vas ni taknuti: Evo kako da oterate komarce iz kuće i bašte uz pomoć mirišljavih biljaka
Neće vas ni taknuti: Evo kako da oterate komarce iz kuće i bašte uz pomoć mirišljavih biljaka

Najbitnija stvar kako biste se sačuvali od komaraca je potpuno uklanjanje sve ustajale vode koja vas okružuje, bilo da je flaša sa vodom u koju kaplje klima, barica od klime, voda u tacni od cveća ili bare oko kuće. Svega 10 mililitara vode je dovoljno za komarce da se razmnožavaju u vašoj blizini.

Dečje igračke u kojima se može skupiti voda takođe su potencijalno mesto nakupljanja ženki komaraca. Osim toga, potrebno je proveriti i curenje iz slavine kako biste sprečili rojeve komaraca u oko njih.

Suvi talog od kafe uspešno će oterati komarce od kuće i otvorenih prozora. Potrebno je da osušeni talog, nakon što ste popili crnu kafu, stavite na aluminijumsku foliju. Tako osušen talog crne kafe iznesite ispred kuće ili prozora, u zavisnosti odakle želite da oterate komarce i palite ga dok ne počne da se dimi. Komarci beže od ovog mirisa, a on nije štetan po zdravlje dece i odraslih.

Mešavine vode i belog luka podjednako je učinkovita u borbi sa komarcima. Dobro izgnječite 5 glavica crnog luka, pa ih nakon toga ubacite u litar ključale vode i ostavite da ključaju na tihoj vatri neko vreme, najduže pola sata. Nakon što se smesa prohladila, pamučnu krpu dobro natopite ovom tečnošću pa je ostavite na prozoru ili vratima na ulasku u kuću ili ispod stola u bašti za kojim sedite. Ovom tečnošću možete i oribati podove terase ili obrisati spolju dasku prozora kako biste oterali komarce.

Takođe, ovu tečnost možete nasuti i u bočicu sa prskalicom pa naprskati prostoriju iz koje želite da isterate komarce. Mreže za prozore najbolji su način kako sprečiti ulazak komaraca u kuću, ali je žbun mirišljave lavande na terasi, ispod prozora ili u dvorištu idealan da ih otera od doma. Grm ove otporne mediteranske biljke samo zasadite ispod prozora i smanjićete ulazak komaraca jer se miris ove biljke ne sviđa komarcima.

Kako deluje zova

Zova je divlja biljka koju možete pronaći u gotovo svakom šibljaku, a uspešno štiti i tera komarce. U prostoriju stavite grančice zove, a miris bi trebalo da rastera komarce. Ali zbog snažnog mirisa bilo bi dobro da grančice ne stavljate u spavaću sobu dok u njoj spavate.

Matičnjak ili domaća nana

Ona spada u porodicu nana i poznata je i kao pčelinja trava, matočina ili pčelinjak. Mogu je gajiti i oni kojima baštovanstvo baš i ne ide od ruke. Matičnjak je veoma izdržljiva biljka, odoleva suši i raste čak i u hladu. Posadite ovu biljku u saksije na prozorima ili terasi, ili je razmnožite po dvorištu i ona će sprečiti rojenje i razmnožavanje komaraca u vašoj blizini.

Mešavina ulja, šampona i sirćeta

Oteraće sve komarce iz okoline. Ovo je recept koji bi trebalo momentalno da otera komarce iz vašeg doma. Pomešajte obično ulje koje koristite u kuhinji sa šamponom i sirćetom u jednakom količinama. Dobro promešajte dok ne zapeni. Sipajte to u neku posudicu i ostavite je otvorenu u prostoriji. Ova smeša nema jak miris, pa ga ni vi nećete osetiti, a komarcima miris neće biti baš privlačan.


Autorska prava NajZena / Tekst / Slika / Video /