in

Najefikasnija prirodna zamena za kolagen: Ako vam se ne daje novac na preskupe kreme, obavezno probajte ove prirodne sastojke

 

Kolagen je protein koji se prirodno nalazi u našoj koži i odgovoran je za njenu čvrstoću, elastičnost i mladolik izgled. Kako starimo, nivo kolagena u koži opada, što može dovesti do pojave bora, gubitka volumena i opuštanja kože. Kako bismo održali i poboljšali nivo kolagena u koži, mnogi koriste kreme i proizvode sa dodatkom kolagena. Međutim, ako preferirate prirodne alternative, postoje neki sastojci koji mogu pružiti slične benefite kao kreme sa kolagenom.

Vitamin C:

Vitamin C je ključni sastojak u proizvodnji kolagena. On ima antioksidativna svojstva koja pomažu u zaštiti kolagena od oštećenja slobodnih radikala. Također podstiče sintezu kolagena i pomaže u održavanju čvrstoće i elastičnosti kože. Možete koristiti proizvode sa vitaminom C ili konzumirati hranu bogatu ovim vitaminom kao što su citrusi, paprike, brokoli i šipak.

Ekstrakt zelenog čaja:

Zeleni čaj sadrži antioksidante koji pomažu u zaštiti kolagena od enzima koji ga razgrađuju. Također može podstaći proizvodnju kolagena i poboljšati elastičnost kože. Možete koristiti proizvode sa ekstraktom zelenog čaja ili konzumirati zeleni čaj kao napitak ili dodatak ishrani.

Bakuchiol:

Bakuchiol je biljni sastojak koji ima slična svojstva kao retinol, a može pomoći u povećanju proizvodnje kolagena i poboljšanju teksture kože. On je prirodna alternativa za retinol i pogodan je za osetljivu kožu. Bakuchiol možete pronaći u određenim kremama i uljima za negu kože.

Hidrolizirani kolagen:

Hidrolizirani kolagen je oblik kolagena koji se lako apsorbuje u kožu. Može pomoći u hidrataciji kože, poboljšanju elastičnosti i smanjenju pojave bora. Hidrolizirani kolagen možete koristiti kao dodatak ishrani ili u obliku seruma ili krema za negu kože.

Važno je napomenuti da nijedan prirodni sastojak ne može potpuno zameniti prirodni kolagen u koži. Međutim, korišćenje proizvoda sa ovim sastojcima može pomoći u očuvanju i poboljšanju nivoa kolagena u koži na prirodan način. Kao i kod bilo koje nove rutine za negu kože, preporučuje se da se konsultujete sa dermatologom ili stručnjakom za negu kože kako biste odabrali najbolju opciju za svoje potrebe.