in

Mračne tajne CRNOG ZLATA: Ovo je jeziva istina o PERIKAMA i PRAMENOVIMA iz Kine

Jedan od najvećih kupaca su Sjedinjene Države. Kako se ispostavilo, poslovi između zemalja koji se procenjuju na milijarde dolara mogu imati izuzetno mračnu stranu. Troškove ove saradnje snose zatvorenici iz kineskih logora kojima se nasilno briju glave.

Pored vitke figure, prelepa kosa je postala jedan od najpopularnijih simbola ženstvenosti. Svakodnevno nailazimo i na ponude onih koji će nam rado pomoći oko ovih „ispravki“. Na primer, frizerski saloni, čije usluge nadogradnje i zgušnjavanja kose postaju sve moćniji međunarodni biznis. Odakle dolaze lepi, snažni i sjajni pramenovi?

Pitanje porekla kose je tek nedavno postavljeno u SAD. U međuvremenu, u slučaju jednog od najvećih tržišta, to može biti povezano sa dramom žena etničkih manjina, koje su vlasti eksploatisale za prinudni rad u logorima.

„Industrija nadogradnje i nege kose u SAD vredela je oko 2,5 milijardi dolara u 2018. Pošto većina ljudske kose koja se koristi za nadogradnje pramenova potiče iz Azije, posebno Kine, naziva se crno zlato. A, kao što znamo, uvek postoji groznica oko zlata. – piše “Visokie Obcasi.

Zbog ove groznice, ali i sve češćih kontroverzi oko nje, američka vlada je konačno počela da izbliza sagledava tone kose koje dolaze iz Kine. Do sada sve informacije potvrđuju da kose zapravo potiču od žena koje su zatočenice kineskih koncentracionih logora.

Pitanje porekla kose istraživao je Si-En-En, koji navodi da problem uglavnom pogađa provinciju Sinđijang, naseljenu etničkim i verskim manjinama. 

„Stejt department procenjuje da je do dva miliona ljudi prošlo kroz logore u poslednje tri godine, piše Natalija Valoh u „VO”.

Osim brijanja glave, u logorima se dešavaju i nasilje, seksualno uznemiravanje i prisilna sterilizacija.

Nakon što je objavljena informacija o mogućem poreklu kose, američki parlament usvojio je poseban zakon u kome postoji odredba za proizvođače i uvoznike frizerskih proizvoda. Moraće da dokažu da kosa nije rezultat nasilja počinjenog nad manjinama.

BONUS VIDEO