in

Kod njega je sve prštalo od glamura: Evo zašto su se žene otimale za haljine Roberta Kavalija

Kod njega je sve prštalo od glamura: Evo zašto su se žene otimale za haljine Roberta Kavalija
Kod njega je sve prštalo od glamura: Evo zašto su se žene otimale za haljine Roberta Kavalija

Roberto Kavali je rođen 1940. godine u Firenci. Otac mu je bio nadzornik u rudniku i veoma rano je ostao bez njega (Nemci su ga ubili tokom Drugog svetkog rata). Njegova majka Marčela je bila krojačica, a njen otac je bio čuveni slikar impresionista Đuzepe Rosi (Giuseppe Rossi) čija dela su i dan-danas izložena u firentinskom muzeju (Ufizzi). Na njegov život i život njegove sestre veoma je uticala majka, jer ih je ona takoreći sama podigla, a to je ostavilo dubok trag u njihovom karakteru. Godine 1957. upisuje Akademiju umetnosti dvoumeći se da li da sledi dedine stope i postane slikar ili da postane arhitekta što ga je privlačilo.

Na fakultetu se počeo zabavljati sa koleginicom koja će mu kasnije postati i prva supruga. A u tom periodu počinje više da razmišlja i o svojoj budućnosti i željama za istu. Prijatelj ga je u tom periodu pozvao da ručno oslika liniju pletenina koje je pokrenuo. Taj projekat je postao hit među mladima tako da je Roberto počeo da se zanima za dizajn tekstila i pokreće dizajniranje farmerica i majica u hipi duhu. Počeo je da radi kod Marija Valentina dizajnera iz Napulja koji je bio specijalista za cipele i predmete od kože. Tu je pronašao i patentirao posebnu tehniku štampanja na koži.

 
Brižit Bardo nosila njegove modele

Svoju prvu samostalnu kolekciju je predstavio sa trideset godina pod svojim imenom u Parizu, a zatim je te iste modele prikazao i na ekstravagantnoj reviji u Firenci. Prikazana odeća je bila živopisna i ženstvena i brzo je postala hit među slavnim ličnostima. Glumica Brižit Bardo (Brigitte Bardot) je prva ponela njegove modele. Kavali se oduvek vodio filozofijom da u svoje modele unese što više svetla, sjaja i glamura, da njegovi modeli istaknu ono što se ne vidi i podstaknu maštu da onaj koji vas gleda poželi da vidi i ono što je sakriveno.

Smatrao je da je linija između seksepila i vulgarnosti veoma tanka i vole je da prelazi granice. Njegova žena treba da istakne svoju lepotu što više može, a da ostane potpuno obučena i da se u svojoj odeći oseća udobno i prijatno.

 

 

Svoj prvi butik je otvorio u Sent Tropeu 1972. godine. U tom vremenu je često poređen sa svojim zemljakom kreatorom Đanijem Versaćeom (Gianni Versace) koji je važio kao sinonim za ekstravaganciju na početku osamdesetih godina.

Vreme osamdesetih godina Kavali je proveo u rodnoj Firenci dok su drugi kreatori osvajali Evropu. Njegove blistave kreacije su iščezle u minimalističkom šiku koji je dominirao. On je svoje kreacije odbijao da prilagodi trendovima ostajući veran svojim idejama. Njegova druga supruga mu je pomogla da se iz letargije pokrene i samouvereno zavlada modnim svetom. Upoznao ju je na takmičenju za Miss Univerzuma gde je bio član žirija. Eva Duringer (Eva Duringer) nije osvojila glavnu titulu, ali jeste kreatorovo srce. Pošto se zainteresovala za modu, kreator je počeo da radi više.

Često kritikovan

Razvio je tehniku štampe na rastegljivim tkaninama i lansirao novu liniju džinsa koja je postigla veliki uspeh i donela mu ogromnu finansijsku dobit. To je bila samo uvertitra za veliki zalet ovog kreatora koji je potom na Nedelji mode u Milanu predstavio liniju haljina i osvojio slavne ličnosti. Uz veliki broj obožavalaca i slavnih ličnosti poput Dženifer Lopez (Jennifer Lopez) koje su nosile njegove kreacije okrenuo se osvajanju američkog tržišta.

Njegovi modeli počeli su da se pojavljuju i reklamiraju među poznatim modnim časopisima, a veze sa slavnim ličnostima, koje su nosile njegove kreacije, samo su pomogle u širenju njegove slave i tržišta tako da je utrostručio svoju prodaju na američkom tlu.

 

Često je kritikovan zbog upotrebe krzna i kože u kolekcijama, ali to nije omelo dalji razvoj brenda koji se sastoji od tri linije (Just Cavalli, Cavalli Class, Roberto Cavali Angels). Deo njegovog brenda su i cipele, naočare, predmeti za kuću i nameštaj.

Osvojio je čitav modni svet i srušio granice, a sa svojom porodicom živeo je na imanju u Toskani gde je pored vile, posedovao fabriku čokolade i vinograde. Bio je veliki hedonista koji je voleo sam da pilotira helikopterom i posedovao je tri automobila Ferari. Voleo je da bude sam tako da je na svom imanju u svom prepoznatljivom maniru sa zlatnim detaljima i animal printu, uredio manju kuću za sebe u koju se i preselio 2008. godine.

 

Bonus video:

 

 

 

Autorska prava NajZena / Tekst / Slika / Video /