in

Uzroci bola u donjem delu leđa: Pojedini simptomi mogu ukazivati na ozbiljne bolesti

Bolovi u donjem delu leđa jedan su od najčešćih uzroka poseta lekaru. Svako od nas barem je jednom iskusio bol u donjem delu leđa. Najčešće se bolovi u donjem dijelu leđa pojavljuju usled povrede, poput uganuća mišića ili istegnuća zbog naglih pokreta te prilikom dizanja teških predmeta.

Bolovi u donjem delu leđa mogu se javiti kao posledica određenih bolesti, kao što su:

rak leđne moždine

puknuti ili hernirani disk

išijas

artritis

infekcije bubrega

infekcije kičme

Bol u leđima može trajati do nekoliko nedelja, dok je hronična bol u leđima ona koja traje čak duže od tri meseca. Uzroci bolova u donjem delu leđa Naprezanje Mišići i ligamenti na leđima mogu se istegnuti zbog prekomerne aktivnosti, pogotovo u starijoj dobi. Simptomi uključuju bolove te ukočenost donjeg dela leđa. Odmor i fizikalna terapija lekovi su za ove simptome.

Shutterstock

 

 

Povreda diska

Diskovi su veoma podložni raznim povredama. Rizik za povrede diska takođe raste s godinama. Spoljašna strana diska može se suziti. Išijas Išijas se pojavljuje kod hernije diska ako disk pritišće išijasni živac. Išijatični živac povezuje kičmu s nogama. Kao rezultat, išijas često uzrokuje bolove u nogama te stopalima. Abnormalne zakrivljenosti kičme Skolioza, kifoza i lordoza stanja su koja uzrokuju abnormalne zakrivljenosti kičme. Navedena stanja najčešće se dijagnostifikuju tokom detinjstva ili adolescencije. Zakrivljenost kičme uzrokuje bol i loše držanje tela.

Ostali uzroci bolova u donjem delu leđa:

artritis

spondiloza

problemi s bubrezima i mokraćnim kanalima

trudnoća

endometrioza

Simptomi koji zahtevaju više ispitivanja su:

nedostatak kontrole creva

slabost

temperatura

gubitak težine

Ukoliko nemate dodatne simptome, lekar će pratiti vaše stanje neko vreme pre nego što vas pošalje na dodatna testiranja. Razlog tome je što se većina bolova rešava jednostavnim tretmanima.

Lečenje Ako bol ne prestane nakon 72 sata kućnog lečenja, obratite se lekaru. Zaustavite svoje aktivnosti na nekoliko dana, redovno nanoseći led na donji deo leđa. Preporuka lekara je upotreba leda prvih 72 sata, a zatim prelazak na grejanje. Ova metoda doprinosi opuštanju mišića. Topla kupka ili masaža opustiće ukočene mišiće na leđima. Ostale vežbe koje možete izvesti u kući:

istezanje

vežbe za jačanje

Kako sprečiti bolove u leđima? 

Radite redovno vežbe za jačanje mišića stomaka i leđa gubitak viška kilograma lagane vežbe istezanja pravilno držanja i sedenje spavanje na čvrstoj površini prestanak pušenja Razgovarajte s liječnikom o bolovima u donjem delu leđa. On će otkriti uzroke bolova te vam pomoći pri planiranju lečenja koje najbolje odgovara vama.