in

Srbi masovno greše kada kuvaju kamilicu

– Kamilicu danas koristimo kao odlično sredstvo protiv grčeva, bolova, a omiljena je i među novopečenim roditeljima jer može da se daje i maloj deci, posebno kada su u pitanju grčevi kod beba – rekao je travar Momčilo Antonijević u “RTS Ordinaciji”

Naglasio je da koncentracija čaja za decu treba da bude manja, i da se koristi tek pola i četvrtina kafene kašičice na dva decilitra proključale vode.

– Kamilica pomaže i kod mentrualnih grčeva i predmenstrualnog sindroma“, kaže Antonijević i naglašava da je u tome najbolje je kombinovati je sa biljkama kao što su virak i hajdučka trava.

Dodaje da je aktuelno vreme najbolje za branje kamilice. Cvetovi kamilice se moraju brati pažljivo i po potpuno suvom vremenu.

Bere se samo cvet, a potom se u hladu na promaji – cvetovi suše. Osušeni, čuvaju se u tegli ili papirnim kesama.

Posebno je lekovito ulje kamilice. Uljani serum od kamilice pravi se od esencijalnog ulja kamilice. U 15 mililitara nosećeg ulja, koje može biti bademovo, doda se dve kapi eteričnog ulja kamilice. Koristi se kao efikasan serum za negu kožu oko očiju.

– To je odlično sredstvo protiv podočnjaka i bora, prvih znakova starenja- rekao je Antonijević.

Naglasio je da se preparati na bazi kamilice posebno preporučuju osobama sa osetljivom i problematičnom kožom, jer ima umirujuće i blago dejstvo.

Osim za kožu, kamilica se koristi i u preparatima za negu zuba, desni i kose.

Kada je reč o čaju od kamilice, Antonijević kaže da je važno da se on ne kuva, već se pravi prelivanjem ključalom vodom, kao i da je dovoljno da odstoji 15 do 20 minuta, ne više.

Čaj od kamilice bogat je vitaminima B2, B3, kalcijumom, gvožđem, selenom i cinkom, pa će svakako imati blagotvorno, okrepljujuće dejstvo na organizam.