in

Sok od 1.000 dinara zaludeo klince u Srbiji: Roditelji im masovno kupuju, a opasan je za decu

Tinejdžeri i mlađi osnovci u Srbiji imaju novu opsesiju. Nije izazov sa TikToka, reč je o soku, a iako zvuči bezazleno, uopšte nije.

Roditelji su se na društvenim mrežama raspisali o izvesnom “Prime” napitku koji košta 1.000 dinara, kupuje se samo na pumpama i potpuno je zaludeo tinejdžere. Deca stoje u redovima kako bi kupila popularni sok, a među onim roditeljima koji su posustali i kupili ga, našao se jedan otac koji je na Twitter-u podelio svoje iskustvo.

– Klinac hoće neki sok “Prime”. Odemo žena i ja na benzinsku pumpu (1000 din – 0.5 litra). Kupimo. Ne budem lenj i pročitam sastav i sve što piše. Nije za decu! Samo za odrasle! Deca to piju kao luda jer je to piće koje su „smislili“ neki USA youtuberi – piše u njegovoj objavi.

Energetsko piće Prime osnovali su youtube influenseri Logan Pol i KSI. U opisu prodavaca u Srbiji se navodi da je Prime napitak namenjen svim sportistima i fizički aktivnim ljudima budući da pruža odgovarajuću hidrataciju i da ne sadrži kofein i gluten.

A šta je zapravo sok “Prime”

Oba sadrže mešavinu filtrirane vode, kokosove vode, sukraloze i kalijum acesulfama (veštačkih zaslađivača), kao i prirodnih aroma. Prime takođe sadrži brojne vitamine i minerale, uključujući vitamine B6 i B12, magnezijum, kalijum i kalcijum. Prime Energy sadrži i oko 200 mg kofeina, dok Prime Hidration ne sadrži kofein.

Iako ova pića nemaju dodati šećer, ipak sadrže veštačke zaslađivače, kalijum acesulfam i sukralozu. Dok su studije pokazale da su te supstance bezbedne za konzumiranje, postoje neka istraživanja koja pokazuju negativne posledice zbog povećanog unosa zaslađivača, poput poremećaja crevnih bakterija i mikrobioma, što jako utiče na celokupno zdravlje, pišu na sajtu dietitianfit.co.uk.

Prime Hidration takođe sadrži i BCAA, supstance važne za rast mišića, ali u nedovoljnim količinama.

– Najbolji način da se hidrirate je da pijete vodu. Prime Hidration pruža neke prednosti nakon vežbanja, kao što su elektroliti i BCAA, koji mogu pomoći u oporavku, ali Prime i druga sportska pića su bogata šećerima ili veštačkim zaslađivačima, koje treba da unosimo što manje – kaže Rima Patel, ekspertkinja za ishranu.

U međuvremenu, ovo piće u Crnoj Gori privremeno je zabranjeno, prenose Vijesti. Nakon prve ture koja je otišla u prodaju, zbog predostrožnosti Uprava za bezbednost hrane je novu pošiljku ovog proizvoda zadržala i zabranila stavljanje u promet dok se ne obavi laboratorijsko ispitivanje.

O tome je govorila i doktorka Zorica Đorđević iz tamošnjeg Instituta za javno zdravlje, posebno o kofeinu kog ima u Prime energetskom piću, a najviše deluje na centralni nervni sistem, bubrege i mozak.

– Pojačava koncentraciju, zato ga i uzimaju. Ubrzava srčani ritam, povećava krvni pritisak… Ali može i da izazove probleme, poveća probleme, ukaže na nešto što nismo znali da postoji. Posebno je opasno ako se uzima istovremeno sa alkoholom i narkoticima – rekla je Đorđević.

Na kraju, najvažniji podatak za sve roditelje koji rešava sve eventualne dileme – i sama kompanija koja je stvorila Prime ističe da Prime Hidration nije za decu mlađu od 15, a Prime Energy nije za mlađe od 18 godina, prenosi thenourishedchild.com.

I kako navodi news24com, BCAA supstance mogu uticati na razvoj fetusa, a pošto nije bilo studija o uticaju na decu mlađu od 18 godina, ne postoji garancija za njihovu bezbednost.