in

Mnogi ne znaju da li je ZELENI paradajz OTROVAN: Plodovi kada NISU zreli mogu da se jedu pod JEDNIM uslovom

Ponekad se u zbirkama recepata sa prirodnim lekovima sreće savet da kolutove zelenog (ali i zrelog) paradajza koristite kao obloge ako patite od proširenih vena. Treba znati da sve površinske terapije, uključujući i one sa medikamentima, deluju samo površinski.

Za lečenje vena morate se obratiti lekaru, a obloge od paradajza koristite samo ako vam one olakšavaju tegobe. Takođe, budite oprezni sa njegovom upotrebom u ishrani u sirovom stanju. Ono se ne preporučuje zbog sastojka solanina koji je toksičan i može izazvati bolove u stomaku čak i ako se uzme 25 mg ove supstance.

Zato se savetuje da ga koristite u zimnici, bilo kao sastojak turšije bilo kao osnovnu namirnicu za kiseljenje u tegli.

Kako ukiseliti zeleni paradajz

Najbolje je prvo paradajz kratko držati u vreloj rerni, tek toliko da se zapeče odozgo. Ljute papričice, takođe, malo “ispeckati” na plotni. Za rastvor je potrebno po pola litra ulja i sirćeta, po šolja šećera i vode i jedna šoljica soli. Preliv se priprema hladan, pa kad se sve rastopi, sipa se u teglu u koju su poređani paradajz i papričice.

Shutterstock

 

Kako da vam sazri zeleni paradajz

Ako imate uslova, probajte i da ostavite zeleni paradajz u podrumu da vam sazri. 

Važno je da je podrum mračan i da je u njemu visoka vlažnost, a da temperatura bude između 10 i 15 stepeni. Možete da pomešate sa zelenim i zrele plodove ili skoro trule jabuke. Oni otpuštaju supstancu estrel koja podstiče zrenje zelenog paradajza.

Kako se pohuje zeleni paradajz

Još jedan način da iskoristite nedozreli paradajz jeste da ga pohujete za ručak ili večeru. Recept je isti kao za tikvice ili meso – isecite na tanje kolutove, posolite pa valjajte u brašno i jaja. Uvaljajte ih u prezlu i pržite u dubljem ulju.

Možete od njega praviti musake, dodavati salatama, a lep ukus daje i picama.

NajŽena.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO