in

Kardiolog otkrio hranu koja reguliše hipertenziju: Jedite je dva puta nedeljno i pritisak će vam biti “na normali”

Ako imate problema sa hipertenzijom, lekari savetuju da unesete izmene u ishranu, a za početak da smanjite količinu belog hleba, testenine i pirinča.

Visok krvni pritisak je jedna od najčešćih bolesti na svetu. Hipertenzija dodatno opterećuje organe i može da dovede do srčanog, moždanog udara, bolesti bubrega.

Jedan od načina da ovo opasno stanje držite pod kontrolom je ishrana. Poznato je da masna, kalorična hrana podiže pritisak, a jedan od glavnih uzroka hipertenzije je visok unos soli. Lekari i nutricionisti ističu da zdrava, dobro izbalansirana ishrana i te kako može da pomogne da se normalizuje visok pritisak.

A kako postoje namirnice koje ga podižu, tako postoje i one koje pomažu da se pritisak reguliše. Britanski kardiolog, dr Dvejn Brajan savetovao je svima koji muče muku sa hipertenzijom da jedu masnu ribu i povrće dva puta nedeljno.

Njegova preporuka za hipertoničare je da pređu na jelovnik bogat voćem, orasima, povrćem, masnom ribom. Takođe, savetovao je i da se smanji unos testenine od belog brašna, “običnog” pirinča, kao i belog hleba.

Nutrijent koji je veoma bitan kod problema sa hipertenzijom je kalijum. Istraživanja pokazuju da povećana količina ovog minerala u ishrani može da smanji rizik od visokog krvnog pritiska, ali i popravi stanje kod obolelih od hipertenzije.

Kalijum pomaže da se ukloni višak soli iz tela, a samim tim i reguliše pritisak. Nalazi se u paradajzu, lososu, slatkom krompiru, belom pasulju i bananama. Ove namirnice takođe treba da budu uključene u vašu ishranu ako patite od hipertenzije.