in

Kako izbeći sukob – Najžena

Prema Stivenu Koviju, autoru knjige „7 navika veoma efikasnih ljudi“, razlog zašto većina veza ne uspe Ii zašto su često odnosi između ljudi puni tenzija, je taj što se fokusiramo na promenu našeg površnog ponašanja i stavova pre nego što se pozabavimo načinom na koji percipiramo samu vezu. 

Mi se bavimo lišćem umesto da dodirujemo korene problema. Pokušavamo da ušminkamo posledice umesto da se bavimo uzrocima. Pa se često pitamo zašto nam se u životu dešavaju uvek isti problemi. Drugim rečima, govorimo lepe stvari bez znanja kako da komuniciramo; kupujemo deci poklone kao kompenzaciju za nedostatak pažnje; ulažemo u „brza rešenja“ i preuzimamo prazne obaveze, ne shvatajući da ključ uspešne veze leži u ljubavi i doslednom održavanju odnosa što omogućava i dobru komunikaciju.

Shutterstock

 

Zašto nam je teško da se posvetimo uzrocima problema?

 Ponekad, zato što želimo da izbegnemo suočavanje i izražavanje teških emocija (ko voli da odvoji vreme da razgovara o korenu svojih najvećih strahova?). Drugi razlog je taj što održavanje zahteva vreme (i budimo iskreni – svi smo zauzeti). Međutim, najčešći razlog je taj što većina nas jednostavno ne zna kako to da uradi, piše Sensa.si. 

Emocionalno pisanje će promeniti vaše odnose

Pišite ljudima. Da, tako je jednostavno. I ne, ne radi se o porukama preko mreža. Pišite dugačka pismaonima koje volite, u kojima možete da napišete sve što osećate prema njima. Nema potrebe da ih pokazujete bilo kome, ili bar ne na početku vežbe. Možda ćete želeti da to uradite u nekom trenutku. Ili možda nikada neće pročitati ono što ste napisali. Ali za vas će ova vežba biti izuzetno korisna.

pisanje

unsplash

 

Emocionalno pisanje vamdaje nove uvide u odnose koje pokušavate da popravite. Ne znate kako da počnete? Napišite nešto što vam se nedavno dogodilo sa prijateljem. Ne osuđujte sebe, neka reči padaju na papir tačno onako kako dođu. Pišite u svoj dnevnik svaki dan kako biste poboljšali svoje odnose. Ova navika će imati snažan uticaj na sve vaše veze. Nećete ih više tretirati površno i videćete da se vaš stav menja, postepeno.

Autentični odnosi su ključ sreće

Iskreni, duboki i autentični odnosi uvek počinju sa dubokim razumevanjem vaših potreba i želja. Kao i bilo šta u životu, znati kuda idete je pola puta do tamo. Većina nas sanja da se dobro slaže sa svima. Međutim, ponekad su naše svakodnevne interakcije u suprotnosti sa ovim ciljem, sa uobraženošću i lošim veštinama rešavanja konflikta koji na nas svaki put ostavljaju ožiljke u duši. Pišite svakodnevno u svoj dnevnik i dobićete novi pogled na odnose sa onima oko vas.

 

Bonus Najžena: