in

Hrana posle 50. godine: Dijetolog savetuje šta treba jesti za niži holesterol, bolje pamćenje i jake kosti

 

Kada se pređe 50. godina života, kilogrami se brže lepe, mišićna masa smanjuje, povećava rizik za hronične bolesti, poput visokog pritiska, dijabetesa i osteoporoze. To se može sprečiti korigovanjem ishrane. Šta treba jesti u trećem dobu, savetuje Džozef Gonzales, dijetolog poznate američke klinike Mejo.

Lisnato povrće sprečava infarkt

Studija u Danskoj je pratila navike u ishrani 50.000 osoba tokom 23 godine. Utvrđeno je da oni koji su jeli zeleno lisnato povrće, imaju 12 do 26 odsto manji rizik za oboljenja srca, pa i infarkt. I crna čokolada (preko 70% kakaoa) isto deluje, jer je bogata magnezijumom koji reguliše krvni pritisak. U 100 g crne čokolade ima 327 mg ovog minerala, što je preporučena dnevna količina magnezijuma za žene preko 50 godina, dok muškarci treba da unesu 420 mg. 

Belo meso i džigerica za imunitet

Teleća džigerica je bogata vitaminom B6 koji ima ključnu ulogu u jačanju imuniteta. Ima ga u velikoj količini i u tunjevini, lososu, pilećem belom mesu, krompiru, banani, koštunjavom voću. Muškarci koji imaju više od 50 godina treba dnevno da unesu 1,7 mg, a žene 1,5 mg vitamina B6.

Shutterstock

 

 

Pasulj snižava holesterol

Omiljeno povrće u Srba bogato je vlaknima i proteinima, a ima malo kalorija. Sadrži i veliku količinu gvožđa, kalijuma, magnezijuma. Ukoliko osoba pojede 3/4 šolje pasulja dnevno može da snizi nivo holesterola u krvi oko 5 odsto. Pasulj pomaže i u regulisanju nivoa šećera u krvi kod osoba koje boluju od dijabetesa.

Bobičasto voće protiv demencije

Preporučuje se posle 50. godine, jer je bogato vlaknima, vitaminom C i antioksidantima. Zbog toga štiti od bolesti, poput dijabetesa i srčanih oboljenja. Muškarci posle 50. godine treba da jedu 30 grama dnevno, a žene 20 grama. Bobičasto voće štiti i mozak od starenja, odnosno čuva pamćenje. Ališa Arbadž, profesor medicine na američkom univerzitetu Džon Hopkins kaže da divlje borovnice imaju tri puta više antioksidanata od domaćih.

Hrana posle 50. godine: Dijetolog savetuje šta treba jesti za niži holesterol, bolje pamćenje i jake kosti

Shutterstock

 

Skuša štiti od osteoporoze

Neka istraživanja pokazuju da se posle 30. godine svake decenije gubi 3-8 odsto mišićne mase. Za nju su neophodni proteini kojih ima u velikoj količini u mleku. Kalcijum je važan za zdravlje kostiju i zuba, a u 240 ml mleka sa malo masnoće ima 300 mg, u 90 g sardina ima 325 mg kalcijuma, dok jedna pomorandža sadrži 55 mg. U skuši i tunjevini se nalazi D vitamin koji pomaže organizmu da veže kalcijum neophodan za jake kosti.

Bonus video: