in

Doktor Radak otkriva kako može da se spreči moždani udar i “podmladi” mozak: Evo koji suplementi “hrane” sive ćelije

Moždani udar je jedan od najozbiljnijih zdravstvenih problema danas, ostavljajući često trajne posledice na kvalitet života pacijenata. Da li postoji način da se moždani udar hirurški spreči, kao i kako možemo da podmladimo mozak, objasnio je za K1 vaskularni hirurg, prof. dr Đorđe Radak.

Dr Radak ističe da popravljanje cirkulacije u mozgu ne služi samo za zaštitu mozga, već istovremeno poboljšava i ishranjenost drugih vitalnih delova endokrinog sistema.

“Kada se govori o sprečavanju moždanog udara, uvek se razmišlja o mozgu kao o jednoj spravi koja može samo da nastrada. Međutim, popravljanje cirkulacije u mozgu ne služi samo tome, već istovremeno poboljšava ishranjenost hipofize, epifize i centralnih regulatornih tela našeg endokrinog sistema. Kada se regulišu drugi hormonski sistemi u našem organizmu preko ovih centralnih, onda se metabolizam vraća, tako da je to jedna jako bitna stvar koja je globalno prošla nezapaženo”, kaže dr Đorđe Radak.

Na pitanje, da li suplementi mogu da nam pomognu u tom hranjenju mozga, dr Radak objašnjava:

“Brejn drags, tako se zove cela jedna oblast farmaceutske industrije se bavi upravo time, da li postoje dodaci ishrani koji mogu da poprave metabolizam u moždanim ćelijama koji je vrlo kompleksan, zato što zavisi ne samo od nervnih ćelija i krvnih sudova, nego i od mikroglije, potpornih ćelija u mozgu koje hrane naše nervne ćelije. Preparati se zovu ‘memori vel’. Odnosno, to je molekul koji se nalazi u majčinom mleku, u iznutricama koje mi više ne jedemo, i to je komponenta naših membrana u ćelijama i sinapsama. Postoji više od sto kliničkih studija koje potvrđuju efekte ovog leka i nekih sličnih komponenata. Studije su pokazale efekte kod dece koja ne mogu da se koncentrišu, imaju usporen neurološki razvoj, ali i kod odraslih koji su u početnim fazama demencije. Takođe, služe i usprečavanje vaskularne demencije”, objašnjava.

Na pitanje, šta je hiruško podmlađivanje mozga, dr Radan objašnjava:

“To su jako kompleksne dijagnostičke metode, koje treba da potvrde da li je zaista cirkulacija u mozgu toliko oštećena da treba da se popravi. Što se tiče indikacija za revaskularizaciju mozga, za popravljanje cirkulacije, one se postavljaju na osnovu dobro definisanih pravila koja su ista širom sveta. Ako neko ima suženje na karotidnoj arteriji veće od 65% i početne simptome nedovoljne ishrane mozga, ona na neki način predstavlja jednu vrstu terapije za ljude koji imaju početne tegobe i gde je pokazano da im akutno preti moždani udar”, objašnjava on uz detalje same operacije:

Naime, pravi se mali rez na vratu, arterija se očisti, nema nikakvog stavljanja bajpasa, niti drugog materijala. Operacija treba da bude čista, elegantna i kratkotrajna. To se sada obavlja praktično bez gubitka krvi, dodaje doktor za kraj.